Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobry den pan doktor, Anamneza-v r. 2003 endoskopicka PE adenomu sigmy,kontrola 2004 /OK/ a odvtedy som na kontrole nebola. chcela by som sa vas opytat-bola som na kolonoskopii,mala som krv v stolici. V rekte mi zistili hemoroidy, sigma-pocetne divertikuly,transverzum-asi 1.5 cm polyp na kratkej stopke. Ostatne v norme. Kedze mam skoro 80 rokov, mam obavu z polypektomie,na ktoru som objednana/asi 4 dnova hospitalizacia-vynechanie antiagregacnej liecby/. Nemohla byt robena priamo pri kolonoskopii,lebo beriem tieto lieky:Citalec,Lucetam,antihypertenziva,Anopyrin. Myslite si prosim, ze polypektomia v tomto useku hrubeho creva v mojom veku nie je až taka zataz pre moj organizmus?

Bagova - 06.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nebojte se, já odstraňuji takto malé polypy starším pacientům ambulantně a / zde musím zaklepat/, neměl jsem komplikace. Nebojte se, zkušený endoskopista to bezpečně zvládne. dr. Kolář

Dobrý den, Již delší dobu několik let mam světle hnědou-žlutou stolici.Stydím ae zajít k lékaři,chyci se zeptat jestly je to normální.Někde sem četl ,že problém může být od jater nebo žlučníku.Nic mě nebolí,cítím se celkově v pořádku.Poradte mi jesli mám navštívit lékaře?Děkuji

Tomáš - 06.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

narva stolice se odvíjí většinou od stravy. Vždy ale doporučuji odběr jaterních testů a enzymů slinivky břišní, budou-li normální, pak nejde o nic, čeho byste se měl obávat. dr. Kolář

Dobry den, chtela jsem se poradit, jaka vys.metoda je spolehlivejsi k prukazu branicni kyly- gastroskopie nebo RTG polykaciho aktu s naklonenim? mam za sebou jiz 2 gastroskopie se zaverem, ze kardie tesni. avsak potize mam po jidle, predklonu,drepu a take dychaci. Nova pani doktorka,ke ktere jsem nyni presla z duvodu prestehovani, mi chce opet delat gastroskopii,aby se sama o kardii presvedcila a tvrdi, ze gastroskopie je v tomto presnejsi. Ja vsak slysela spise opak-ze kolikrat se na gastroskopii kyla neprokaze. Poradte prosim, na co tedy jit. dekuji

Alzbeta - 04.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Vě většině případů stačí gastroskopie, ta je důležitá i proto, že se odebírá vzorky z jícnu, zda je zánět nebo ne a případně jaký. Není li dg. jasná, pak posílám pacientky na RTG pasáž jícnem a žaludkem a pak případně i pH metrii, tato medtoda je ale pro pacienty hodně protivná, takže jí nechávám až na 3. místo. Někdy se ale ani při jednom vyšetření nemusí reflux ukázat a pacient jej pociťuje. Jde o tzv. syndrom. intermitentního refluxu, kdy doporučuji podle obtíží pacienta stejnou medikaci jako u refluxu prokázaného, ale jen při obtížích. dr. Kolář

dobry den chtel jsem se pane doktore poradit mivam ridkou stolici ve ktere se nnekdy nachazeji zlute tukove kulickivelikosti bonbonku tic tac neni jich tam moc asi dve ultrazvuk mam pry v pooradku jaterni testy vcetne amylas a bilorubinu take tucna jidla nejim nedavno se mi to stalo po snedeni peceneho kurete v noci byla velka plynatost a rano nasledoval prujem s temi tukovimi kulicky kolono.a gastro mam delane pred pul rokem take v poradku nikdy pred tim jsem tyto obtize nemel ted uz to trva tri mesice muj lekar me uz nikam neposila akorat me dal lek reasek na prujem mohl by ste mi prosim poradit co by me obtize mohlo zpusobovat moc dekuji za odpoved

lada - 02.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Obtíže mohou být od slinivky břišní, Najděte si prosím dietu o onemocnění pankreatu / slinivky(, dodržujte ji, pak si kuptev lékárně Pangol 20.000 j. tb a jezte před každým jídlem. Pokud se do 14 ti dnů obtíže nezlepší, tak mne konktujte, pokud ano , jsou obtíže oravdu od slinivky. dr. Kolář

Dobry den. Mam 44 rokov a opakujuce sa krcovite bolesti zaludka, najcastejsie pocas jari a jesene. Hnacky ani vracanie nemavam. Bolesti sa vyskytnu aj odzneju sami od seba, cez den i v noci. Nie su vyvolavane jedlom. Testy na H. pylori a OK boli negativne. Mohli by ste mi poradit, co by mohlo tieto bolesti vyvolavat? Dakujem

Iveta - 30.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Příznaky by mohly být od vředů na dvanáctníku nebo žaludku, rozhodně doporučuji gastroskopii. Bez tohot vyšetření nelze udělat diagnosu

DOBRY DEN PRAJEM CHCELA SOM PORADIT MAM BOLESTI BRUHA LAVOM BOKU A MEDZ LOPATKY KTOMU SOM NAFUKNUTA STOLICU MAM TMAVU AJ HRBAT BOLI MAM TO ASI 2 TIžDEN MOHLI BI STE MI PORADIT .

DIANA BARIOVA - 29.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

navštivte gastroenterologa, považuji podrobnější vyšetření u něj, ne cestou praktického lékaře. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, rád bych se poradil ohledně mých déletrvajících zdravotních potíží. Již více než rok pociťuji problémy s horším trávením, objevuje se kašovitá stolice spíše žlutohnědé barvy, časté nadýmání, pokud mám stolici normální, pevnou, má hnědší barvu i vymizí pocit plnosti břicha a střev. Byl jsem diagnostikován na gastroenterologii s odběrem vzorku z tenkého střeva na celikálii, nálezy negativní, dále jsem podstoupil scintegrafii tenkého střeva pro vyloučení karcinoidu, posléze kolonoskopii, vždy nález negativní. Od října se k trávicím problémům přidaly příznaky panické poruchy, pocity náhlé úzkosti, strachu, bušení srdce s náhlým vzestupem tlaku. Prošel jsem dalšími rozbory krve pro vyloučení onemocnění štítné žlázy,testy slinivky, jater chudokrevnosti, borelii...na nic se nepřišlo, tudíž mě lékař oznámil že mé problémy musí být psychosomatického charakteru. Je pravda že posledního 3/4 jsem byl vystaven silnému stresu. Antidepresiva jsem zatím užívat nezačal, snažím se s příznaky panické poruchy bojovat sám. Stále ale přetrvávají trávicí problémy, nadýmání, spíše kašovitá stolice. Zkoušel jsem použít pankreolan a pozoroval jsem spíše změnu barvy stolice na více tmavší. Bolesti břicha lehčího charakteru pociťuji při problémech spíše v dolní části břicha s pocitem nafouknutí. Podstupuji i vyšetření krční páteře, pokud ohnu hlavu, pociťuji bolest v oblasti středu hrudi až nadbříšku. Bylo mi řečeno že mé problémy mohou souviset s blokádou krční páteře či nervu? Děkuji Vám za Váše rady.

Petr - 28.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Na mne vaše příznaky také působí jako psychosomatické až panické. Já bych také byl pro ty antidepresiva, Vyšetřený jste pečlivě, Než zaberou ta antidepresiva, tak např. Lexurin, z přírodních léků Trend Relax / viz www.euresis.cz/shop

Dobrý den.Pane doktore,byla mi stanovena diag.RCHJ-distální esofagitidaI. stupne dle Savary Millera, insuficience kardie,laktozova intolerance, jaterní steatoza,st.p. CHCE.Užívam Lanzul 30 1-0-1.Prosim o radu. Prestala jsem uplne jíst mlečné výrobky ,sladké i pit kavu. Přesto mam pořád pocit plnosti,nadýmání.bolesti břicha a i žaludku.Pálení žáhy ustoupilo.Prosim o radu ,zda mám Lanzul užívat i nadále a vše se upraví,nebo jestli se mohu k vam objednat.Předem děkuji za vaší odpovědˇ.Věra

Vera Vraniakova - 26.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lanzul dlouhodobě strana nedostatku laktázy: vY musíte držet bezlaktózovu dietu, nejen bez mléka nebo sladkého, to je něco jiné, musíte hledat na internetu a číst si při nákupu potravin, zda neobsahují lakózu. v mém obchodě P www.euresis.cz/shop je dále lék Lctase-enzyme Star, kdy 1 tbl. stojí 10 Kč, vezemte li před jídlem, nemáte obtíže. Zvžte to. dieta je vělmi těžká, můj syn tuto diagnosu má, znám ji tedy velmi dobře a ta laktáza v tabletách skutečně pomáhá. dr. Kolář

Dobré odpoledne... mám takový dotaz..ve stolici se mi čas od času objevuje krev, někdy je i na stolici, ale hlavně je patrná na papíře. Nemá to žádnou periodu, občas se to objeví a občas zase ne. Každopádně jsem podstoupila kolonoskopii a výsledky byli negativní, na nic nepřišli, ani na hemeroidy ani na nic jiného. Výsledky krve byly také všechny v pořádku. Proto se chci tedy zeptat, co by to mohlo být?

Kateřina Mališová - 26.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

mohlo jít o přechodnou drobnou oděrku v řitním kanále. Rozhodně ale buďte klidná, nešlo absolutně o nic závažného. dr. Kolář

Dobrý den. Je možné zmírnit nebo vyléčit reflux jícnu přírodními prostředky ? Pokud ano, prosím o doporučení přípravku z vašeho internet. nabídky. Dcera (29 let)je dva roky po operaci žlučníku a v té době brala Protect Liver. Na doplnění uvádím, že ikdyž jí byl reflux zjištěn před výše zmíněnou operací, nemá s ním závažnější potíže, spíše ty \"společenské\", že po jídle či pití říhá. Je ale pravdou, že již v dětství se u ní krkání po jídle objevovalo. Teď se mi ale zdá, že je to mnohem častější. Je nutné reflux léčit, hrozí zhoršení ? Moc děkuji za Vaši radu. Marie

Marie Konečná - 25.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já bych zkusil dále Protect Liver jen 1 tbl. ráno nalačno a dále čekanku / Alfalfa/ 2x1, delší dobu, t.j. dával bych 2-3 měsíce a pokud bude efekt, tak klidně dlouhodobě. Když se berou takto malé dávky, nepřijde to tak draho. Pokud se rozhodnete, budu velmi vděčný za případnou koupi v našem e-shopu / www.euresis.cz/shop. dr. Kolář

Dobrý deň pan doktor.Chcela by som Vás poprosiť o radu.Nepáči sa mi postoj môjho gastroenterologa k výsledkom kolonoskopie a určeniu diagnozy,ktorú mi stanovil.Keďže som zdravotná sestra už 20 rokov niektorým veciam za ten čas praxe rozumiem.Záver kolonoskopie:Hrubé črevo-fyziolog.nález.Dif.dg.nález v terminálnom ileu-ale nie obraz M.Crohn,odber na histologiu tiež z recta.Výsledok z histologie znie:termin.ileum-chronické zápalové zmeny s miernou aktivitou zápalu.Do úvahy prichádza aj ulcerozna kolitída.Rectum-nález v medziach variabilnej normy.Odporučenie:zvýšený príjem tekutín,probiotiká,Dicetel 2x1tbl.,ťažkosti imponujú ako kolon iritabile.Ťažkosti,ktoré mám už od vianoc trocha ustúpili no stále pretrvávajú.Opakovane po jedle asi tak po 2 hodinách nevoľnosti,pocit ťažoby+krče v bruchu,pocit búšenia srdca,sucho v ústach.Schudla som asi 10 kíl lebo zo začiatku som mala nechutenstvo a veľké nevoľnosti + nafukovanie brucha po jedle a prebublávanie v črevách.Hnačky bez prímesy krvi zo začiatku boli ,no teraz ustúpili.Skúsila som aj bylinkovú terapiu a držím diétu,príznaky sa zmiernili,no myslím si,že stanovená liečba je nedostačujúca.Vyhľadala som aj iného gastroenterologa,no ten sa nechce vyjadrovať k liečbe pokiaľ mi neurobí znovu kolonoskopiu.Je to nepríjemné vyšetrenie a nerada by som ho znovu podstupovala.Prosím o radu vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Sedivá Jana - 24.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nezlobte se, ale k tak zásadní a velmi vážné diagnose jako je Crohnova choroba, se bez podrobných poznatků o vás, vyšetření, histologií a dalších podrobností nemohu vůbec vyjadřovat. Mohl bych Vás poškodit, pokud bych poradil něco špatně. Fakt, je mi to líto. dr. Kolář

Dobrý deň pán doktor, v januári 2013 mi diagnostikovali celiakiu. Pred tým som prekonala zápal žalúdka, helicobactera a zistili mi GERD. Užívam liek Emanera 20mg každé ráno. Dá sa gerd vôbec vyliečiť alebo musím emaneru užívať doživotne? Ďakujem. Veronika

Veronika - 24.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, jednoznačné řešení u mladších lidí je operace: laparoskopický fundoplikace. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore.Včera jsem byla na kolonoskopii a přes to že je v naprostém pořádku mám obavy zda je možné že mi bylo toto vyšetření provedeno né zrovna poctivě.myslíte že je možné aby lékař takovéto vyšetření odbyl.Tímto se samozřejmě nechci nikoho dotknout ale mám takové obavy.Děkuji za odpověd miluška.

miluška - 23.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nevím opravdu, co mám odpovědět. Nelze se k tomu vyjádřit. dr. Kolář

Dobrý den,ráda bych se zeptala na pravděpodobný důvod mých potíží.Už týden mě trvale pálí žáha a mám pocit těžkého žaludku.Nikdy dříve jsem toto neměla,jím poměrně zdravě,pravidelně se hýbu,jen stresu mám trochu víc.Předem děkuji za odpověď.

Simona Suchánková - 22.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Asi máte zánět jícnu v důsledku nedomykavosti dolního jícnového svěrače. Před systematickou léčbou je nutná gastroskopie / mohu nabídnout: viz www.euresis/. Do vyšetření vhodná anacida: mapř. Anacid/. dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore,prosím o Váš názor na způsob léčby popř. doporučení \"jak na to\". Již několik let se léčím na chronický zánět očních spojivek, zánětů rohovky, opak. blepharitidy,steroidní glaukom. Jsem alergik (zkřížená alergie), atopik, ekzematik, seborhoická + perioral. dermatitida, rosacea. V prosinci 2012 mi byl trojkombinací Klacid 500 mg 2x1 tbl.14dní+Duomox 1000mg 2x1 tbl. týden+Helicid 20mg 2x1 tbl. měsíc přeléčen Helicob. pylori. Po letošní březnové gastroskopii opět s pozitivním nálezem Hp doporučeno přeléčení Doxybene+Entizol+obdoba Helecidu (název si nevybavím). Doxybene mi pomáhá zhojit projevy v obličeji i oční obtíže, proto Entizol s ním v kombinaci. Dle mého alergologa/imunologa toto není vhodný způsob léčby. Navrhuje přeléčit Hp jinými medikamenty a poté Doxybene na oči. Děkuji za Váš odborný názor.

Stránská Zuzana - 22.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

případná druhá léčba je správná/ něco na snížení kyselosti: blokátor protonové pumpy v dávce 2x1 a dále Doxybene ( nebo Deoymykoin )+ Entizol 2x250mg denně. Osobně ale místo antibiotik dávám rovbněž lék ke snížení kyselosti v žaludku: Lanzul a výražek ze žraločích jater: Shark Liver Oil, tam je přírodní antiboitikum squalen. Tento přírodní lék je v nabíce na www.euresis.cz/shop. Nemá narozdíl od kalsickcý antibiotik ždné vedljší obtíže a efekt je srovnatelný s klasickou antibiotickou léčbou. Takže volím bud správně navržená antibiotika, pro pacienty, kteří důvěřují přírodní léčbě a důvěřují i mně, tak Shark Liver Oil. dr. Kolář

Dobrý den, pocituji celodenní nevolnost s občasným škytáním. Léčím se na úzkostně depresivní poruchu. Mám reflux jícnu, z narušené psychiky. Žaludek mě nebolí, nemám pálení žáhy, mám chut na jídlo, jen stálé nevolnosti. Nemůžu pít či jíst teplé jídlo nebo pití, pak se mi to vrací zpět do krku a nevolnost se zhoršuje. Někdy i škytám nepravidelně, nevolnost se zhoršuje s nádechem. Nemohu se tak soustředit na nic jiného, než jen na to, že je mi špatně. Nezvracím, ale někdy je to tak tak, abych se nepozvracel. Na gastru jsem byl, vše v pořádku, jen reflux jícnu. Prosím o radu, co popřípadě brát na ty nevolnosti a zda nějaký lék zabírá i na nevolnosti způsobené úzkostí. Děkuji Vám velmi za Vaši odpoved. Luboš.

luboš - 21.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Reflux do jícnu nemůže být od psychických problémů,někdy ale po lécích, které se na různé psychické choroby podávají. Úzkost a nevolnost spolu hodně souvisí. Musíte ale rozhodně prodělat gastrospii. Pokud jste ji už měla, doporučuji co nejrychleji kontaktovat psychitrfa k úpravě medikace.

Dobrý den,mám diagnostikovaný megacolon.Nadýmání a bolesti břicha mám stále častěji a přetrvávají stále delší dobu(přecházejí do kolik).Existuje možnost nějaké léčby pro zmírnění bolestí?Poku ano,mohu se k Vám objednat na konzultaci a jakou.Předem děkuji za Vaši odpověď

Gabriela Papayová - 21.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Určitě ano,a je v této době je možná léčba skoro na všechny diagnosy. Objednat se můžete, pokud ale nejste z Prahy 5, Poberounska, okrasu Praha-západ nebo Beroun, pak je nutná konzultace v Praze / cena je 500 Kč/ viz www.euresis.cz dr. Kolář

Dobrý deň, pri preventívnej kontrole mi bol zistený 4 cm žlčníkový kameň. Problémy nemám žiadne a od jeho zistenia si dávam veľký poor na stravu. Lekár trvá na operácii, ja ju však stále odďalujem a stavila som na alternatívnu liečbu.Lekár tvrdí, že s tak veľkým kameňom je len otázka času.Pokiaľ mi kameň napriek jeho veľkosti nerobí problémy je nutné žlčník odstrániť? ďakujem za Váš názor.

Ivetaa - 19.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

V žádném případě bych nedoporučoval žlučník odstranit, takto velký kámen Vám nebude dělat obtíže, větší obtíže byste zřejmě měla po odstranění žlučníku.. dr. Kolář

Dobrý den, měla mych spíše obecný dotaz. Mnoho léků např. Letrox a mnho jiných se doporučují užívat na lačno. V případě již zmíněného Letroxu se jedná v podstatě o doživotní užívání. Může dojít k poškození sliznice žaludku ? Je možné sníst s lékem třeba jeden piškot, aniž by se snížila vstřebatelnost léku a sliznice nebyla v takové míře vystavena působení žaludečních kyselin ? Moc děkuji za Vaši poradnu.

Marie - 18.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Letrox nevadí žaludeční sliznici vůbec. I další léky, které jsou doporučovány ráno nalačno nikdy nedráždí sliznici žaludku. dr. Kolář

Dobrý den. Existuje nějaká šance zbavit se přísnou dietou písku a bachna ve žlučníku a vyhnout se tím operaci? Předem velice děkuji za odpověď.

Radek - 18.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

dietou ne, zkuste ale ajurvédskou očistnou léčbu: lze to: viz ajurvédská medicína. Varuji ale před dr. Frejem. Zde je to jen o penězích. dr. Kolář