Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den, od prosince 2012 mám problémy s náhlým říháním ( třeba deset minut v kuse), zvracením ( někdy po jídle, jindy náhle, i když jsem dlouho nejedla) a s bolestí pod hrudní kostí. Pokud jdu na masáž ( myslela jsem, že jde o záda) zvracím a krkám. Gastroskopie byla negativní, nevím, kam se dál mám obrátit. Dodržuju zdravý režim, nepřejídám se, nepiju alkohol. Poradíte mi, kam se dál obrátit? Děkuji, MT.

Marcela Tobiášová - 31.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Můžete mít celou řadu nemocí, které se takto projevují. Máte-li zájem, objednejte se prosím do mé pražské ambulance ke konzultaci / pondělky 14,00 - 20,00 Kč, cena je 500 Kč. Pak bychom se mohli domluvit na vyšetřeních, která jsou nezbytná k objasnění příny obtíží. Tyto výkony pak provádím v Dobřichovicích. Dr. Kolář

dobry vecer muzu pouzit pri krecit zaludku kapky iberogast kdyz mam antibiotika azitromycin

Lukáš - 27.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, bez problémů dr. Kolář

Dobrý den, před pár týdny mi byla zjištěna intolerance laktózy. Jím teď jenom mléčné výrobky bez laktózy, občas plátek tvrdého sýra, pečivo normálně. Bylo mi řečeno, že by mi to takto vadit nemělo. Jenže moje problémy, i když v menší míře stále přetrvávají. Dají se udělat testy na stupeň intolerance laktózy? Je možné že by moje tělo nedokázalo zpracovat ani stopové množství laktózy?Děkuji.

Marie - 27.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jedinou možností je provedení gastroskopie a odběr vzorků ze začátku tenkého střeva, kam se gastroskopem bez problémů dostanu, Pak vzorky odesílám na spec. vyšetření, kde nám řeknou do jaké míry Vám chybí enzym laktáza, který právě štěpí laktózu. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás následující dotaz. Je mi 36 let a před 14 dny mi byl diagnostikován tzv. Barrettův jícen. Bohužel lékařka, ke které jsem chodila s občasnými bolestmi žaludku předtím, mi vždy udělala jen sono a žádné další vyšetření. Skončila vždy s konstatováním, že jde zřejmě o psychosomatický problém. Bohužel nešlo, což zjistil až jiný lékař,ale to už je teď passé. Ve zprávě od lékařky se píše, že jde o distálně krátký BJ, esofagitida I. Nasadila nolpazu (2x denně 2 měsíce, pak trvale 1 denně) a Itoprid (3x denně 2 měsíce, pak postupné snižování). Užívám léky dva týdny a pociťuji stálou bolest v horním nadbřišku, spíše tlakovou. Nevím, jestli je to reakce na léky, která zmizí za čas, nebo už mě takto bude bolet poškozený jícen pořád. Také bych se ráda zeptala, jestli diagnóza BJ znamená vždy do budoucna rakovinu. Mám opravdu strach, lékařka ke mně byla docela strohá s informacemi (zřejmě spěchala, čekárna plná lidí)a já si informace o BJ našla až doma na internetu, což samozřejmě není úplně dobře, člověk se dost vyleká z příběhů jiných lidí. Ještě mi dr. doporučila zvážit fundoplikaci. Řešila by stav? Velmi děkuji za odpověď. Ivana V.

Ivana Vobořilová - 25.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Mohu Vám poradit, ale jedině , pokud navštívíte pražskou ordinaci. Pak po podrobném pohovoru s Vámi se mohu vyjádřit. Barrettův jícen není tak nebezpečný, jak se píše, je ale nutná dlouhodobá léčba, někdy je i vhodná fundoplikace, řešení je ale hodně.... dr. Kolář

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o Váš názor. Je mi třicet let, před pěti lety jsem měla po podání Augmentinu zánět střeva s úpornými průjmy. Asi po půl roce se to uklidnilo a dále mi bylo relativně dobře. Nyní mi před půl rokem začínaly otékat rty (slabé otoky přetrvávají), dělají se mi vyrážky na kůži, alergologické testy vyloučily alergii, praktik mi řekl, že neví, co mi je. K tomu je mi neustále špatně od žaludku a mám viditelně nafouklé břicho, průjmy nemám, spíše jsem se přestala pravidelně vyprazdnovat. Potíže jsou doprovázeny obrovskou únavou. Myslíte, že tyto problémy mohou souviset s příhodou před pěti lety? Děkuji.

Tereza Matejckova - 24.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nevím ,fakt ne, musel bych s Vámi obtíže probrat v ambulanci. Máte-li zájem, objedenjte se prosím ke konzultaci do pražské ordinace. /Dobřichovice jsou vyhrazeny pro pacienty z Poberounska/. dr. Kolář

Dobrý deň, prosím Vás o radu ohľadom stravovania, pretože mi bol práve diagnostikovaný rizikový genotyp CC/GG s diagnozou primárna laktázová deficiencia /laktoz.intolerancia, adultný typ./ Robili mi vyšetrenie hadičkou do tráv. traktu a brali krv. Celiakia je vylúčená. Mám problém so stravou, pretože po vynechaní mlieka a mlieč. výrobkov sa to začína upravovať, neškrka mi stále v bruchu a neprelieva sa to, ale chcem sa spýtať, či môže byť laktoza i v chlebe a pečive, čítala som že áno, pretože mám pocit, že po nich ma znova nafukuje a buble to v bruchu. Pani doktorka mi všetko pekne vysvetlila, ako vynechať mlieko a mlieč. výrobky, môžem tvrdý syr, pravé jogurty s prob. kulturou, zakysanky a pod. Bývam často hladná, no som štíhla - 56 kg a 168 cm, dosť pátram, čo jesť,ked laktozu nemôžem. Je i v paštekách, udeninách...Ráno si robím kukuričú kašu, ovs. kašu, no som zachvíľu hladná. Neviete mi v tomto poradiť? Tiež by som mala vlastne probém v zamestnaní. A je pravdepodobnosť, že priberiem, ked budem vynechávať laktozu? Ďakujem veľmi pekne,Andrea

Andrea - 24.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lak´úoza může být prakticky v jakékoliv potravině, Ochráníte se jedině tak, že budete kupovat potraviny balené a tam, kde je laktáza, to nebudete jíst. Dále mohu doporučit / známek přípravek z rodiny: můj starší syn tuto dg. má / Lactase enzyme Star od firmy Starlife 1-2 tbl. před jídlem: viz www.euresis.cz/shop. 1 tbl. stojí 10 korun českých. Neznám ale ceny ve SK. Žijete-li ale v ČR, je možné si tento přípravek objednat u nás. Ručím za efekt. M"j starší syn jej uřívá už více než 2 roky. dr. Kolář

Dobrý den, prosím o Váš názor - v r. 2010 mi pan primář Drahoňovský provedl fundoplikaci a téměř 3 roky jsem byla bez refluxních obtíží. Teď se mi však reflux vrátil, zejména ten noční. Byla jsem na gastroskopii a dle mé lékařky, manžeta těsní dobře. Domníváte se, že je to možné?Proč mám tedy obtíže?Je možné, že manžeta netěsní?A pokud ano, dá se to spravit léky(dostala jsem zpět Omeprazol)?Nebo už to takto budu mít chronicky a nedá se s tím nic dělat?Jsem z toho zoufalá, doufala jsem, že operace vše spraví...Děkuji, Nikola V.

nikola - 23.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je potřeba doplnit RTG pasáž jícnem: polykací akt a dále 24 hoidnovou pH metrii, RTG dělají nejlépe v nemocnici v Krči na rengenu na pavilonu B3, pH metrii by Vám v Mediscanu udělali. Manžeta swe může uvolňovat v noci, může jít o funkční stav, který není při gastroskopii patrný. dr. Kolář

Dobrý deň, približne pred troma mesiacmi som začala mať pichavé bolesti v bruchu. Bolesť pociťujem na ľavej strane skôr vyššie, prevažne pri pupku a v pupku a niekedy aj pod žalúdkom. Niekedy bolesť pociťujem aj na pravej strane, ale na tej skôr nižžie a je to taká trhavá bolesť. Bolesť pociťujem každý deň, nie však nepretržite. Niekedy idem na veľkú potrebu raz za 5 dní, inokedy mám hnačku. Stolicu mám svetlejšiu. Skôr žltú. Brucho mám nafúknuté a niekedy mám pocit, že mám zastavené vetry. A niekedy mi boleť prechádza až ku krížom. Približne pred mesiacom som bola na pohotovosti a robili mi RTG brucha, krvné testy a lekárka ma vyšetrila cez konečník. Nič nezistili. Pred týždňom som bola na laparoskopii pri ktorej mi odstránili cystu z ľavého vaječníka a zistili endometriózu 1. stupňa. Vaječník ma po operácii nebolía celkovo sa po operácii cítim dobre. Včera v noci sa mi však brucho zasa nafúklo a od vtedy ho mám bolestivé aj na dotyk. Celé brucho mám citlivé na dotyk. Mala som riedku stolicu zasa žltú a stále mám pocit, že mám zastavené vetry. Chcem sa teda spýtať na Váš názor. O aký problém môže ísť a aké vyšetrenia mám absolvovať. Či gastroskopiu alebo kolonoskopiu alebo obe. Ďakujem

Mari - 22.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Váš hlavní problém je zácpa. Tu je potřeba primárně léčit. Vaše obtíže vycházejí ze zácpy. Léčba zácpy je ale velmi složitá a přesahuje rámec této poradny. Vyšetření bych zatím neprováděl. Máte-li zájem, poslal bych Vám přesný popis , jak zácpu léčit, čím, většina opatření je na Vás, zbytek : léky: bylinky, čaje , jsou k dostání v lékárnách. Cena je 500 Kč : na dobírku. Máte-li zájem, napište mi na e-mail data k odeslání: mail: info@euresis.cz. Bez vyléčení zácpy budete mít obtíže stále. dr. Kolář

Dobrý deň, neviem na koho sa obrátiť, dúfam, že mi budete vedieť poradiť. Nikdy som nemala problémy so žalúdkom no pred asi 4 mesiacmi som držala bielkovinovú dietu asi 2 mesiace, vačšinou obsahovala maso a mliečne výrobky. Po 2 mesiacocho som začala mať problemy, horkú chuť v ústach, celkovo mi bolo zle. Dietu som radšej prestala držať, prešla som na normálnu stravu a vtedy to začalo, dostavili sa hnačky. Odvtedy sa ich neviem zbaviť, su to už 2 mesiace. Len ide o to, že problémy mám len ráno. Po prebudení mi začnú hlasné proscesy v žalúdku a bruchu, následne sa naranajkujem, vypijem kávu, a v priebehu 3 hodín idem na wc asi 3x. Veľmi ma to obmedzuje, lebo tieto problemy pretrvavaju len ked som v praci asi do 12-tej hod. Do večera to ustúpi a prakticky už nejdem na wc až nasledujúce ráno. Taktiež neviem čo mám už skoro jesť, nech si dam čokolvek na večeru, cítim akoby kyslosť v žaludku, akoby mi zle travilo, no neviem si pomôcť. Začala som jesť probiotika Bioprom forte, ked sme boli na dovolenke obtiaže prešli, aj cez víkend mám pokoj, no akonáhle som v práci všetko sa vráti. Je to dosť vyčerpávajúce. Vedeli by ste mi pomôcť? Ďakujem

Tatiana - 21.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já jsem přesvědčen, že jste "dietou" aktivovala nějaký skrytý problém, osobně si myslím, že máte nedostatek nějakého trávicího enzymu / šlo o velkou zátěž mléčnými výrobky, takže se nabízí nedostatek laktázy./ Vyšetření se provádí tak, že se dělá gastroskopie s odběrem vzorků z počátku tenkého střeva na imunohistochemické vyšetření. Pak lze zjistit, zda enzym chybí nebo ne a pokud ano, tak jej dodávám, já osobně pacienty léčímpřípravkem od firmy Starlife : Lactase enzyme Star před jídlem a je vše o.k. Potvrzení diagnosy jinak nejde. Nemyslím, že jde o porušenou střevní mikroflóru. dr. Kolář

Dobrý den,jsem objednaná na gastroenterologii a můj problém je ten,že z toho mám hrozné obavy!Jelikož trpím silnou klaustrofobií a bohužel ji mám i při tomto vyšetření!Jestli mě dobře chápete,nesnesu i ten pocit,že mam zacpanou pusu a nemohu dýchat!Po prvé,když jsem byla na tomto vyšetření,tak jsem si při zákroku vytáhla celou tu hadici z žaludku :-(chtěla bych vědět,jestli to nejde provést jiným způsobem, popř.nějaké uspání při tomto zákroku.Velice vam děkuji

Žaneta - 21.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Bohužel nejde. My dáváme pacientům, kteří mají velký strach silnou injekci, takže vyšetření prospí. Myslím, že to stojí za úvahu. Gastroskopie provádíme v Dobřichovicích: viz www.euresis.cz a objednací doby jsou asi 14 dní. Úplná anestezie ale možná není. dr. Kolář

Dobrý den, před 2 lety mi po gastroskopickém vyšetření diagnostikovali výskyt helicobakterie a zánět žaludku. Přeléčena jsem byla dvojím druhem ATB. Teď jsem začala mít stejné žaludeční problémy, tak jsem si nechala vyšetřit krev u prakt.lékaře, na výskyt této bakterie. Sestra mi po zavolání výsledků řekla, že výsledek je negativní. Teď mám doma kartu a v ní čtu výsledek vyšetření - Helicobacter pylory Iga - 0,703 negativní helicobacter pylori IgG - 1,149 pozitivní a helic.pylori Latex - negativní, Chronická infekce HP. Tak teď teda nechápu, jestli jsem poz.nebo neg.Jestli mi náhodou sestra nepodalal špatnou informaci. Děkuji za odpověď.

Alena Nesibová - 18.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je to správně, při negativní IgA a pozitivním IgG na helicobactera jde o prodělanou infekci bez známek aktivity, jedinou objektivní metodou, kterou ale lze HP spolehlivě prokázat je opakovaný odběr bakterie ze žaludku při gastroskopii. Já ale myslím, že ji nemáte. Osobně ale dělám gastroskopie / pokud pacient neodmítá vyšetření/. dr. Kolář

Dobry den. Chtela bych se zeptat.Beru leky na redeni krve,ale tet jsem musela prestat.Chodim tet denne na kontrolu krve a vysledky z krve jsou 6,6. Je dost ridka, a delaji se mne modriny muzu nejak vnitrne krvacet? Je tu nejake nebezpeci? Dekuji za odpoved.

- 15.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Krváce byste neměla, to byste poznala na stolici i, od jasně červené krve až po tmavou krev ve stolici. Krvácení je ale potřeba upravit a poté častěji kontrolovat, INR 6,6 je hodně, ideální hladina je 2-3. dr. Kolář

Dobrý den, Už leta trpím dráždivým tračníkem průjmového bolestivého typu. Ještě nebyla sice stanovena diagnóza, neabsolvovala jsem potřebná vyšetření, ale jsem si na 98% jistá, že to je tračník. Na tlumení příznakůl mi dobře pomáhají třezalkové tablety 3x denně. Mám ale jet na dovolenou do Bulharska, proto jsem je na léto vysadila kvůli možné fotosensibilitě, a potíže mám znovu zpět. Lékař mi nabídl prosulpin. Po tom ale špatně spím a mám tak nějak averzi k lékům tohoto typu, bojím se jich. Mohu začít brát Vámi doporučenou kombinaci léků (Aloe. Trend relax), aniž jsem byla vyšetřena? Děkuji

Lucie - 15.08.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

V prvé řadě Vás všechny, kteří máte problémy zažívacího rázu a nevíte si rady, resp. nemůžete z nějakých důvodů navštívit mé ambulance, vítám v opětovně otevřené on line poradně. Delší dobu byla mimo provoz z důvodů, že jsem byl některými jedinci zcela nepochopitelně hrubě napadán. Věqřím, že se již nic podobného nebude opakovat, proto jsem se také vrátil k poradně, která je i nadále bezplatná. K Vašemu dotazu: Máte-li příznaky , které pro dráždivý tračník svědčí je vhodná opravdu kombinace Aloe a Trend Relax. Roztok Aloe bude k dispozici do 14 ti dnů, ale jestli odjíždíte, můžeme jej bez problémů nahradit Aloe vera gel.tablety 2x1 a Trend Relax v dávce 1 tbl. ráno a 2 večer. Pokud si léky objednáte na www.euresis.cz/shop, tak vzhledem k nově otevřené poradně Vám dám 20% slevu na léky a nebudu počítat poštovné. Jen mi to prosím v objednávce případně připoměňte. Důvodem je to, že jste první , kdo se po delší době měl možnost ptát v této poradně. Přeji Vám krásnou dovolenou bez příznaků dráždivého tračníku. dr. Michal Kolář

dodatek asi tomu tak moc opravdu nerozumite kdyz se timto zpusobem vyhibate otazce ja mam hodne vysetreni od gastroenterologa ale obtize mam stejne tak uz si pomaham sam pavel

pavel - 11.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Opět: urážka od stejného primitivního spoluobčana, již se to zde vyskytlo mnohokrát , odpověděl jsem celkem 7500 dotazů, spočítejte si prosím, kolik mne to stálo dnů zadarmo. Raději se budu věnovat svému synovi a papouškovi. Už toho mám prostě dost. Poradna je uzavřena. Pokud někdo vypátrá z IT specialistů tohoto primitiva a dá mu pár facek, poradnu zase rád otevřu. Už to tady ale bylo několikrát, lidé mne napadali,za to, že mi jde jen o peníze, že nemohu odpovídat, když pacienta nevidím a další a další poznámky...Co by za takovou zdarma poradu dali lidé v USA. Vůbec si nevážíte, když Vám někdo pomáhá zadarmo. Už ne! Váš dr. Michal Kolář

to si nemyslim ze mate plnoprotoze jsem slisel ze stojite za h---- tak kvam lidi prijdou jenom jednou a pak si radsi hledaji jineho gastroenterologa tak ze dik

pavel - 11.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

No coment

dobry den pane doktore prosim vas o radu mivam zazivaci obtize mam delane sono bricha v poradku dal jsem si vysetrit stolici na nestravene zbytky protoze jsem myslel ze me zazivaci obtize zpusobuje spatna funkce slinivky vyseteni jsem si nechal udelat jako samoplatce delali tuky-negativni, skroby -negativni, mastne kyseliny negativni a trypsin byl pozitivni a ten mi dela prave starosti jestli nema bit take negativi mohl bi ste mi prosim poradi a jeste jsem se chtel zeptat jestli se z tohoto vysetreni da poznat jestli slinivka pracuje dobre krev ams a lipazu mam take v norme dekuji

pavel - 10.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lituji, ale vy si řídíte vyšetření sám, bez pomoci gastroenterologa, tak si prosím udělejte sám i diagnosu. Takto se to fakt nedá dělat. Nechci být hrubý, ale nechat si dělat určitá vyšetření bez systému, to je naprosto špatně. Najděte si zkušeného gastroenteorloga a poraďte se s ním / já mám plno/. dr. Kolář

Dobrý den, mám týden po operaci žlučníku, bolesti nemám, ale i když držím dietu, mám po jídle vodnatou žlutou stolici, která i pálí.Mám i hořko v puse, hlavně po jídle i sucharech.mám si před jídlem vzít Isochol nebo Pangrol?Před operací jsem to užívala. napíšete mi prosím na mail. Děkuji.

Klepišová Eva - 10.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nic si neberte, zažívání si musí zvyknout na zo, že nyní bez žlučníku je v zažívacím traktu tak trošku jiný typ trávení. Průjmy po CHE bývají, ale upraví se. Co Vám ale doporučím je dieta žlučníková, postupně, hodně pomalu přecházejte na normální stravu. dr. Kolář

Dobrý den. Ráda bych se zeptala. Začalo to před několika lety kdy jsem byla na gastroskopii, kde mi zjistili reflux jícne, brala jsem prášky a vš pak bylo v pořádku, minulý rok mě to opět chytlo tak jsem měla prášky znovu a zase bylo vše v pořádku. Objevili se u mě ale bolesti břicha, nejdříve parkrát za měsíc, pak se to stupňovalo. Když jsem si dávla pozor na to co jím, zjistila jsem ze mi je špatně po mlečných výrobcích, přestala jsem je jíst a bylo dobře. Momentálně se mi ale bolest břicha vrátila, hlavně po probuzení jsem celá nafouklá, mám pocit jako by se mi chtělo jít na záchod ale přitom se mi nechce, nebo to nejde. Někdy jsem nafouklá celý den, někdy mě to prostě z ničeho nic během dne přejde a je mi fajn, někdy mě to břicho opravdu už hodně bolí, a nemůžu se vyprázdnit, tak si jdu třeba lehnout, usnu na hodku pak se probudim a jdu normalně na záchod,nerozumím tomu. Mám jít ted na krevní testy at se ví jetli jsem tedy na něco alergická. Přemýšlím jestli by nebylo lepší rovnou zajet do nemocnice aby si mě tam nechali a udelali všechny možný testy, abych věděla co mi je a mohla už normálně fungovat. Je to opravdu hodně obtěžující, nemohu nic, jsem vlastně pořád doma, bud spím nebo mi je špatně. Děkuji

Dana Kolářová - 08.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je to složité, takto mailem fakt nedokážu poradit. Objednejte se, prosím / máte-li zájem/ ke konzultaci / informace jsou na www.euresis.cz. Pozor prosím na pozdní příchod, dnes jsem kvůli tomu nemohl vyšetřit jednohoa pacienta a byla z toho nepříjemnost, To nechci a opět na tomto fóru zdůrazňuji nutnost chodit včas. dr. Kolář

dobrý deň, chcela by som sa opýtať na toto: asi 2-3 týždne pozorujem žltý povlak na jazyku. jeden deň som mala akoby pálenie záhy,tupú bolesť v oblasti žalúdka,nevoľnosť, bola som s tým u gastroenteorológa, kde mi pichli injekciu helicid a buskopan. okamžite sa mi uľavilo, do 2 dní sa mi aj trávenie vrátilo do pôvodných koľají. dostala som lieky tevazol 20mg 2x denne. lekárky som sa pýtala, prečo mám žltý jazyk, že to je zo žalúdka. nemôže byť príčina vo funkčnej poruche žlčníka? pachuť v ústach nemám - ani kyslú ani horkú, ráno je jazyk čistejší ako počas dňa, resp. po prijatí potravy. žlčník ma nikdy nebolel, nadváhu nemám, nefajčím, stravujem sa racionálne a pravidelne. občas vynechám raňajky a vtedy ma páli záha. ani so stolicou nemám problém. preventívne užívam probiotiká bifoval. pred 15 rokmi som mala liečený dvanástorníkový vred, dnes mám 36 rokov. môže byť ten žltý jazyk zo žlčníka alebo jednoznačne zo žalúdka? aké iné príčiny to môže mať? niekde som čítala, že to môže byť prejav zaplesnetého tráviaceho traktu....k tomu len toľko, že sladké nejem veľmi, a používam celozrnnú múku. ale som z tej žltej farby vystrašená... veľmi pekne Ďakujem za odpoveď

diana marczellová - 06.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jazyk bývá odrazem případných chorob žaludku, žlučník neovlivňuje případný povlak jazyka. Takže Vám jdnoznačně doporučuji vyšetření žaludku: gastroskopii. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem 3 roky po laparoskopické operaci žlučníku a před rokem mi byl zjištěn biliární reflux do žaludku. Lékař mi předepsal Helicid a Ganaton-ten mi po půl roce vysadil.K tomu ještě beru Aloe gel.Přesto mám problémy se zažíváním. Hodně se mi odříhává, mívám pocit na zvracení, hořko v krku a v ústech,pocit plnost a tlaku v žaludku,nadýmání, někdy mě pobolívá žaludek a v oblasti pravého podžebří. Prosím o radu, co bych měla dělat pro zmírnění mých potíží.Děkuji

Eva - 06.04.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jde o tzv. postcholecystektomický syndrom, kdy po operaci žlučníku mohou vznikat vcelku jakékoliv zažívací obtíže. Chybí žlučník jako rezervoár žluči. Léčbu bych doporučil obdobnou, není-li efekt, je potřeba ji změněnit. Rozhodně vysaďte Helicid, místo Ganatonu zkuste Ioprid, přidejde ještě Prosulpin a z přírodních léků čekanku: Alfalfa. dr. Kolář