Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den, mám potíže se žlučníkem a měla bych držet dietu, ale kromě toho, že nepiji kávu, a nejím pálivé věci, málokteré smažené, jím vše a hodně věcí z toho bych ani neměla, ale blbě mi z toho v 80%případů není. Proto bych se chtěla zeptat, jestli to tak může být i nadále, nebo bych tu dietu měla začít dodržovat, ve slova smyslu, že to tělo si to nějak ukládá a potom to jednou se mnou ´´sekne´´ Děkuji

Kristyna - 17.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

milá Kristíno, jak mi vše popisujete obtíže a to, že Váš otec má žlučník odoperovaný

Dobrý den. Několikrát jsem si u Vás objednala Imunity star.Užívám jej již rok.Chtěla bych Vás jen informovat, že mi 4x přišlo balení po 60 tbl a ostatní 75tbl.za stejnou cenu.Nechci si nějak stěžovat jen jestli to vědí při vyřizování a odesílání objednávek.Pokud má být balení 75tbl,tak mi vlastně přišlo o 60tbl méně,což jsou 2 měsíce.Neberte to nějak špatně,nechci to nijak řešit,jen Vás informovat. Hezký zbytek dne.

Jana Vavříková - 16.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

V současné době je trhu jediné balení Immunity Star: 60 tablet za 630 Kč. Firma Starlife většinu svých výrobků trošku zdražila, takže vše je vpořádku. Jestli jste dostala ještě občas 75 tablet, tak je to pro Vás dobře, bylo to ze zakázky, kdy ještě byly na trhu a já je prodával za cenu 60 ti tabletových. Podrobné informace o cenách jsou i na www.starlife.cz. dr. Kolář

Dobrý den,pane doktore, několik let mě trápí bolesti při vyprazdňování a také několik hodin po něm.V loňském roce byly bolesti již takové, že jsem se rozdodl pro podstoupení a ambulantní ošetření u Dr, Brejly (Hemo Clinic). Po 4 zákrocích jsem měl sice asi rok relativní pohodu, ale nyní se mi potíže znovu vrátili a já řeším co dál? Zda se k němu vrátit, nebo hledat příčiny a následné jejich odstranění jinde? Tak jsem objevil Vaše centrum v Dobřichovicích a jsem po konzultaci s pí.Mgr. Jandourkovou domluven s pí. Mgr. Machkovou na konzultaci s psychologem a fyzioterapeutem. Rád bych při té příležitosti však znal ještě názor Váš, jakožto gastroenterologa, který (věřím) se zabývá i psychosomatikou zmíněných obtíží. Pokud cítíte, že mi můžete pomoci, rád se k Vám objednám. Děkuji za odpověď, s pozdravem Junek Jan.

Jan Junek - 16.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Objednejte se prosím telefonicky ke konzultaci do Prahy nebo Dobřichovic / viz www.euresis.cz...novinky.. Vnitřní řád. dr. Kolář

dobry den je silnesi lek nezapo ome nekde jsem se docetl ze amanera je jeden z nejsilnejsich inhibitoru mam reflux a dva roky uzivam apoome nyni mne jiz nepomaha dekuji

pavel - 15.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, Emanera není jen silnější, novější, zbavený vedlejších účinků, pacienti si přípravek chválí a efekt léčby, který já vidím při kontrolních vyšetřeních je velmi dobrý. dr. Kolář

dobry den da se lecit baretuv jice popripade jak jesttli treba omeprazolem a ne bo operativne dekuji

HANA - 15.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Osobně léčím Barrettův jícen léky typu PPI v nejvyšší možné dávce / Controloc 2x40mg/ po dobu 3 let, pokud Barrettovy buňky nevymizí, pak doporučuji operaci dolního jícnového svěrače / nejlepší je primář Drahoňovský na pracovišti Palas Athena / www.palas-athena.cz/ dr. Kolář

dobry den,doktor mi predepsal prasky Spasmed kvuli precitlivemu mocovemu mechyri ale zaroven mam problem ze zacpou,na stolici uz jsem nebyla tyden,mam prasky prestat brat a jsou i jine prasky na precitliveli mocovy mechyr ktery by nezpusoboval zacpu.Dekuji Simickova

eva simickova - 15.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Stran moč. měchýře se musíte informovat na urologii. To není moje specializace. Je ale pravda, že léky pomáhají, vy se ale bojíte pít, abyste chodila močit co nejméně. Pak vniká zácpa. Změna léčby je tedy nutná, pak se úpraví příjem tekutin a zácpa sama vymizí. dr. Kolář

dobry den jiz sedmim rokem uzivam lanzul nekde jsem se docetl ze po tak dlouhem uzivani se muze treba zlomit kycelni kost nebo ze muze vzniknout rakovina zalukuda seto resit treba jinymi leky nez inhibitory vim ze se provadi fundoplikace ale mne se do zadne operace nechce lanzul nesmim vynechat jak jsi ho jeden den nevemu hned mam broblemi dekuji

jarda - 15.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je vhodné tyto léky, které se jemnují blokátory protonové pumpy občas nahradit jinými. Osobně doporučuji vyměnit 1x za půl roku za Ulcogant, který působí na úplně jiné bázi, netlumí tvorbu kyseliny a, ale chrání žaludek před kyselinou , tím, že na sliznici udělá " film": za půl roku 1 balení. Jinak je Lanzul výborný lék. dr. Kolář

Je mi 77 let, celý život jsem manuelně pracovala byl závislý na stravě závod.kuchyní.Až v důchodu na domácí kuchyň.Mám při větší námaze bolesti ve střevech.(S klička)Chronickou zácpu,do letošního srpna.Po prodělané infekce salmonely,3x denně nepříjemnou stolici s příměsí ,snad hlenu,nebo hnisu a krve.Teploty již nemám,ale jsem z toho nervozní.Hemeroidy od 15.let,což jsem dosud zvládal hygienou a dietou.

Josef Klečka - 11.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Určitě by bylo vhodné vyšetřit spodní část střeva. Po přípravě klystýrky / Yal/ večer před vyšetření a pak ještě těsně před vyšetřením bych doporučoval sigmoideoskopii, vyšetření konečníku a esovité kličky. Může tam být ještě pořád na sliznici zánět a to pak jde dobře vyléčit. dr. Kolář

ještě jsem se zapoměla zeptat jaký máte názor na probiotika MUTAFLOR.byli mi předepsány jednou gastroenterologem a myslím že mi dělali dobře a že mi upravili i stolici.myslíte že si je mam nechat předepsat znovu?děkuji

mirka - 10.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Mutaflor mám moc rád k normalizaci střevní mikroflory, je vhodné jej čas od času užívat, např. 1 balení za půl roku, ne ale dlouhodobě. dr-. Kolář

dobrý den pane doktore mám dotaz.v kultivaci moče mi byla nalezena bakterie Enterococus faekalis.doktorka mi na to chtěla zase předepsat ant.ale už jsem to měla jednou a stejně nepomohli.tak mi řekla abych si koupila Urinal akut a pila urolog.čaj.chtěla bych vědět jak se toho zbavit pokud možno ne ant.protože potom mam žaludeční a střevní potíže.na stolici chodím normálně tak 3x denně nevím taky jestli to je v pořádku.a chtěla bych vědět jak se tato bakterie dostane jinam když žije ve střevech.děkuji

mirka - 10.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

bakterie se přes hráz dostane bez problému do možových cest. Bez chemotherapeutik / např. Nolicin 2x1 3 dny/ nebo antibiotiky / podle kultivace/ je potřeba se toho zbavit. Přírodné léky tady moc nepomůžou. dr. Kolář

Dobý den, pane doktore, prosím o radu.Má maminka-60let,po léčbě rakoviny dělohy-operace,kompletní odebrání dělohy i reprodučních orgánů(včetně nádoru),poté měsíc ozařování podbřišku(toto velmi těžce snášeno).Po náhratu z onkologie(květen 2013)přetrvávají dodnes úporné,velmi vyčerpávající průjmy.Prý následek ozařování.Její ošetřující lékař léčí tento stav pouze podáváním zvýšených dávek probiotik, toto bez úspěchu.prosím o radu,zda by se nenašla pomoc pro zlepšení jejího stavu.Mnohokrát děkuji.Šupová

Božena Šupová - 09.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Toto je opravdu problém,který v gast roenterologii zatím nedokážeme vyřešit, Jde-li skutečně / a polde příznaků/ jde, o tzv. postiradiační kolitidu / poškození sliznice tl. střeva zářením, je zatimní jak klasická tak východní léčba bez efektu. Lituji, že nedokážu poradit. dr. Kolář

Dobry den, pisem Vam s prosbou o radu. Pred 2 rokmi mi vysetrenim cez zaludok zistili miernu chronicku inaktivnu antralnu gastritidu, bez intestialnej metaplazie a bez dysplastickych zmien. Citujem z lekarskej spravy: Sliznica dvanastnika s miernou prevazne chronickou zapalovou celulizaciou, bez viloznej atrofie a bez zretelneho predlzenia krypt.Zachytena je mierna intraepitelialna lymfocytoza bez signifikantnej urovne. Lieky som na to neuzivala ziadne. Mojim problemom je zapach z ust, po akomkolvek jedle a najma po alkohole (staci ak si dam jeden glg a citit to zo mna nielkolko hodin). Skusala som uz vela prostriedkov, mandle mam vybrate, ORL vsetko negativne, rovnako aj zuby, krv, moc, vsetko v norme. Mierne sa mi to zmiernilo po piti rakytnihoveho caju (ten uz ale tiez nezabera) a po uziti antibiotik Sumamed, kedy zapach uplne zmizol a po par dnoch po skonceni uzivania antibiotik sa opat vratil. Probiotika som dlhodobo skusala tiez, bez vysledku. Uz som zufala, viete mi nejako poradit? Vopred Vam velmi dakujem za odpoved.

Anna - 08.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nález při gastroskopii je opravdu minimální. Zkuste ale Ranisan ( je volně v prodeji) a bere 2x150mg denně, potom Vám doporučuji pír roztok z Aloe, opravdu léčí. A rakytníkovýý čaj-pomáhal, nevm proč, pijte ale dál, rozhodně Vám neublíží. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz 7516 ohledně dráždivého tračníku a nedá mi to, abych se také nezeptala. Před 3 lety mi byl zjištěn reflux jícnu - nyni v klidovém období, léky a vyloučení některých druhů potravin mi udělaly dobře. Dále občas trpím velice silným nadýmáním, a to např. i v noci. Naposledy to trvalo cca 6 měsíců (nepomáhal ani Degasin či Espumisan ani bylinné čaje) pak cca 4 měsíce bez nadýmání v pohodě. Nyní jsem týden zas nafouklá. Veškeré krevní testy na celiakii jak je uvádíte, soju, intoleranci laktozy mám negativní. Výsledek kolonoskopie : vinuté dolichocolon s rotací sigmatu, Colon irritable. Paní doktorka mi vysvětlila, že jde o dráždivý tračník - doporučila Mutaflor, Duspatalin, Aloe Vera, třezalkové tablety.. Lze dráždivý tračník opravdu takto zjistit kolonoskopií?Opravdu nevím, jaká jiná vyšetření bych měla dále absolvovat abych byla klidná a nic nezanedbala. Je pravda, že nejsem právě flegmatik, i reflux se mi zhoršuje při stresech. Ale tak úporné nadýmání snad nemůže způsobit občasná nervozita a tračník .... Je mi 46 let, bez nadváhy, stravuji se zdravě, alkohol až na občasné pivo nepiji, pravidelně a ráda cvičím ...Předem Vám moc děkuji za Váš názor. Tamara

Tamara Chládková - 08.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Z charakteru obtíží a z charakteru střeva při koloskopii se dá udělat diagnosa dráždivého tračníku. Jak mi popisujete příznaky i koloskopii, asi bych stav také uzavřel jako colon iritabile. Moje léčba je na webu: Trend Relax 1-0-2, Aloe Star 30ml ráno nalačno / viz www.euresis.cz/shop. S touto kombinací mám za 6 let nejlepší zkušenosti. dr. Kolář

Dobrý deň, mám 21 rokov .Trápi ma zápcha alebo silné hnačky po každom jedle do 1-2 hodín, inokedy obdobie kedy som v pohode. Trvá to už dlhšiu dobu. Cítim sa unavená, slabá, veľmi veľa spím. Tak isto ma trápi nadúvanie a plynatosť, bolesti hlavy, akné, občas nutkanie na vracanie. Vedeli by ste mi poradiť, čo by to mohlo byť?

silvia - 08.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

V první době je potřeba vyloučit intoleranci lepku celiakii: nutný je odběr protilátek z krve: anti TGM, anti gliadin, anti endomysium. Potom, je možné , že máte chronickou EB virosu, proto by svědčila ta nadměrná únava: opět odběr krve na protilátky proti EBV. Pokud by obě vyšetření byla negtivní, můžeme bez dalšího vyšetření řící: máte drádivý tračník: colon iritabile: léčba: kombinace Aloie Star a Trend relax: podrobně je pospáno na www.euresis.cz: nemoci: funkční. dr. Kolář

dobry den chtela sem se poradit si pret trema tejdni sem byla na gastroskopiji zistili min branicnikilu a polipi dva vzali mi zorki ti budou as sestnacteho prosim vas nemuzu poradne jis ani nevim co a kdis se napiju tak hodne krkam i u jidla zhubla sem sestnac kilo nevom co mam jis a pit lekari mi neporadili krkani je celej den beru trikrad dene kinoto a ranojednu tabletuzulbex 20 prosim vas jestli bi ste mi poradil dekuji vam

dagmar - 07.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lituji, byla jste vyšetřena na jiném pracovišti, tam obraťe i své dotazy, lékař je povinen Vám odpovědět, nemohu se vyjadřovat ke gastrokopickému nálezu jiného pracoviště. dr. Kolář

Dobrý den,před týdnem jsem absolvovala koloskopii pro trvalé pobolívání vlevo v podbřišku. Nález:\"V sigmatu četné i objemné divertikly,obtížně pronikáme přes sigma,sliznice zde zejména kolem 20cm lehce prosáklá,minim.zarudlá,dále již volně na dno caeka, B.ch. jemná,dobře konfigurovaná.\" Vyšetření jsem se nebála,bolest snáším obecně velmi dobře. Koloskopie však prý trvala neobvykle dlouho,bolest byla pro mne téměř nesnesitelná,zvracela jsem při ní,třebaže jsem byla dokonale vyprázdněná,v premedikace je Midazolam 5mg i.v.,oxymetrie. Nyní beru Entizol (\"divertikuloza colon s divertikulitidou zřejmě chronického charakteru\"),břicho mě stále pobolívá,na kontrolu do GEO mám jít po odběru krve za měsíc od koloskopie.S vyprazdňováním jsem neměla nikdy potíže,stolice byla a je denně.Prosím o Váš názor,zda mohu být do vyšetření v klidu a co mohlo být příčinou uvedeného průběhu vyšetření. Žádné pokyny kromě dostatku vlákniny ve stravě jsem nedostala. Velmi děkuji za čas, který odpovědi věnujete. Majka

Majka Havelková - 07.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já fakt lituju, stejně jako u dotazu před Vámi. Toto není poradna , kde já bych se mohl vyjadřovat k vyšetřením na jiných pracovištích. Osobně nikdy nedělám koloskopii déle než 20 minut, pokud pacient vyšetření hodně bolí, pak ukončuji a odesílá na CT. Zvlášt ěu Vás, pokud máte řadu divertiklů, někdo tam " koloskop cpe", může dojít i k protržení střeva. Já bych u Vás vyšetření nedkončoval.... Bolesti jsou určitě od zánětu divertiků, osobně léčím Salofalkem , úspěčně... dr. Kolář

DOBRY večer chcem sa spytat mam celiakiu uz 5 rokov 3roky som drzala prisnu dietu ale teraz uz dva roky ju nedrzim aj ked by som mala ale vysledky mam vyrobne len malo zeleza!Uzivam maltofer a vitacalcin to je vapnik s priatelom planujeme Dieta budem mat niejaky problem otehotniet alebo donosit? mam zacat zase drzat prisnu dietu? DAKUJEM teraz ju uz druhy mesiac prisne drzim babo planujeme narok na marci

dana - 05.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

výsledky máte výborné, právě protože držíte dietu, to je bohužel na celý život. Těhoteství není žádný problém, bezlepková dieta je plnohodnotná a není potřeba přidávat další pomocné léky. dr. Kolář

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně celiakie. Byl jsem na na vyšetření krve i na biopsii. Krevní vyšetření vyšlo anti-gliadin IgA: 1.44 anti-gliadin IgG: 2.26 anti-tkáň.-transgl. IgA: 5 anti-tkáň.-transgl.IgG:2 anti-jícen: SILNĚ POZITIVNÍ anti-endomysium IgA: SILNĚ POZITIVNÍ anti-endomysium IgG: negativní. Biopsie mi vyšla v pořádku. A jak jsem četl tak celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva a to já nemám, vytváří se mi jen protilátky. Ale necítím se na 100% jsem více unavený,slabší a mám větší plynatost. Bezlepkovou dietu nedržím. Alergii na potraviny mi nedělali, protože nemám střevní potíže nebo zvracení,apod. Můžou ty příznaky být s těch protilátek? Prosím Vás co by jste mi poradili? Děkuji moc.

David - 03.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Strašně moc záleží na tom, jaká laboratoř vzorky zpracovává. Já osobně posílám vzorky do specializované laboratoře v Plzni. Podstatné je vyšetření vzorku z tenkého střeva. Osobně bych Vám doporučil opakování vyšetření, odebírám vzorky při gastroskopii v Dobřichovicích. Máte-li zájem, můžete se objednat přímo u mé sestřičky v Dobřichovicích na gastroskopii / budete-li mít zájem, tel: 725 753 599 a řekněte, že jste se mnou domluven/. Objednací doba ja t.č. asi týden. dr. Kolář

DObrý den, asi před dvěma měsíci mi byla provedena fundoplikace žaludku. Vše je zatím v pořádku. Jen by mě zajímalo, jak je to v případě nutnosti zvracet. Dočetl jsem se, že to většinou možné není, člověk se pouze dáví. Chtěl bych se zeptat, zda je možné, že toto dávení a stahování žaludku samo nepřestane a je nutná hospitalizace. Případně zda existují nějaké léky proti nevolnosti vhodné pro tento případ (je vhodné např. Kinito?) Velice děkuji a přeji hezký den.

Petr - 02.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Hospitalizace ani léky nejsou nutné, zvracení je možné, jen se prosím snažte, abyste nezvracel první půlrok po operaci. Mám řadu pacientů po fundoplikaci a problém žadný nemají. Je ale pravda, že jde možná i o technickou stránku operace. To by Vám zodpověděl operatér. Mé pacienty operuje primář Drahoňovský. dr. Kolář

Dobrý den, už delší dobu mě upozorňuje má přítelkyně, že je mi občas cítit z úst. I přes všechnu moji snahu řešit problém ústními vodami apod. se mi nedaří problém vyřešit. Někdo ze známých mi řekl, že by to mohlo souviset se zažíváním. Rád bych se Vás zeptal, zda je to možné a pokud ano, dá se to řešit? Nevím, jestli to s tím může souviset, ale občas trpím plynatostí. Děkuji Vám za odpověď, Jakub Podzimek

Jakub Podzimek - 01.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jde o častý příznak onemocnění jícnu nebo žaludku: je nutná gastroskopie. dr. Kolář