Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat - byla jsme na gastroskopii, řekli mi, že je tam podezření na chronickou gastritidu. Mám počkat na histologii. Chtěla jsem se zeptat, zda to znamená, že mám zvýšené riziko vzniku karcinomu žaludku? Jsem z toho dost nervozní...Mám již autoimunitní onemocnění ŠŽ. Děkuji moc za Váš čas!

ivana - 04.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne , to vůbec ne, hodně lidí má chronickíu gastrtidu. Po pravdě, ne vždy se histologie odebírá, spíš vyjímečně. Když vezmu z ulice 10 lidí, kteří nebudou mít obtíže, udělám jim gastroskopii, podle histologie jich 7 bude mít lehkou gastritidu. Jde o nepodstatnou diagnosu. Gastritida nesmí být aktivní a hluboká. dr. Kolář

Dobry den, mam problem s andmernym slinenim ktore chuti presne ako kyselina.. Mam diagnostikovany GERD a som po operacii hiatovej hernie kyslost v ustach po operacii vacsia. Velmi mi to zneprijemnuje zivot ked zjem pyskoty musim tie sliny vypluvat neviete presne o co sa jedna?? Blizsie mam ist na konzultaciu s gastroenteologom. Je slinenie alebo kyselina v usatch prejavom Gerd? alebo moze ist o ine ochorenie kedze ine sa mi nezistilo? Nadmerne slinenie mam aj na lacno ale po jedne ako pyskoty su sliny castejsie a kyslejsie..dakujem za odpoved

Tomas - 03.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nutná je konrolní gastroskopie, tam se uvidí, zda není fundoplikace uvolněná, nadměrné slinění se dá poté jistě ovlivnit nějakou lokální léčbou. dr. Kolář

dobty den ma diagnostikovanou chron. pankteatitidu a trpim ridkymi vodnatymi stolicemi byl mi nasazen kreon 25000 chtela jsem se zeptat jestli se po uzivani tohoto leku upravi ma stolice a bude opet normalni lek uzivam trikrat denne nebo jestli bych k tomuto leku mela uzivat jeste nejaky na zahusteni stolice predem moc dekuji za odpoved

jana - 03.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jsou li průjmy od chron. pankreatitidy, pak to bude mít efekt, lepší a modernější je ale Kreon 40000j 1x denně. dr. Kolář

Dobry den, mam diagnozu refluxni choroba jicnu pri nedomykavosti kardie, bez pritomnosti hiatove hernie. Zaroven mam po porodu cisarskym rezem vyraznou diastazu brisnich svalu a byla mi doporucena operace plastika bricha. Jeden gastroenterolog je toho nazoru ze by mi mohla tato operace pomoci i s refluxem, druhy je nazoru opacneho. Chtela jsem se zeptat, jaky je vas nazor? Myslite, ze by mi mohla abdominoplastika reflux zhorsit? Dekuji moc za vasi odpoved.

Petra - 01.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

To je vždy otazné. Oba mají pravdu. Někdy se totiž svěrač v jícnu tonizuje po operaci, někdy operace na to vliv nemá. Abych se ale mohl vyjádřit k tomu, zda operovat nebo ne, potřeboval bych Vás vidět / případné telefony k objednání a adresy mých ordinací jsou na www.euresis.cz. dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore, Peptestem mi byl zjištěn pepsin ve slinách, který pravděpodobně způsobuje i dechové či dokonce astmoidní potíže a změnu hlasu, na pyrózu netrpím. Jsem zároveň léčena na astma a zatím se bojím léky vysadit, dokud nebude vyvráceno BK testem. Pokud se jedná o gastroezofageální či extraezofageální reflux, jaká je šance na úplné vyléčení a jak dlouho by taková terapie trvala? Moc děkuji za odpověď.

Beata - 30.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Peptest ani BK test nejsou vyšetření, kterým bych důvěřoval, takže se nemohu vyjádřit. Lituji. dr Kolář

Dobry den pane doktore,už několikrát jste mi dobře poradil proto se na vás znovu obracím.Jsem po operaci fundoplikace dělal mi ji Dr.Dra.......v Praze 13.3 2012 a před 4 tydny jsem začal běhat do schodu s cílem zhubnout.Byl to nerozum bylo to moc namáhavé nedošlo mi že se přitom tak namáha branice,a pozoroval jsem po posledním běhu že už mi soustu nedrhne v jícnu.Včera jsem něco špatného snědl a hodněkrát jsem zvracel,vím že by se po fundoplikaci zvracet nemělo že to ani není udajně ,možné,je teda ta fundoplikace povollena a třeba nějak rozvolněna když jsem zvracel?Po operaci mi to nikdy nešlo až včera,bohužel to nešlo zastavit,je možna reoperace když by nedejbože byla fundoplikace rozvolněna?Děkuji moc za vaši odpověd a váš čas.S pozdravem a přáním hezkého dne.

Michal Kupczak - 30.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

jediná možnost je opakování gastroskopie. Tam se bezpečně pozná, zda operace je vpořádku, svěrač je uzavřen, jak má být... dr. Kolář

dobry den chtel bych poradit mivam kazdodeni ridkou svetlou jilovitou stolici s nestravenymi zbytky zeleniny bolesti bricha v dulku mezi zebry nebo v zadech u leve lopatky vysetreni kolonoskopie je v poradkujen male klidne divertikli gastroskopie zaludek a dvanacternik v pordku jicen ger sono v pradku jen steatoza jater a lipomatozni slinivka krev mirne zvysene alt 1,2 ast0,9 jinak vse vcetne ams i v moci v poradku stolice na nestravene tuky nenalezeny k temto bolestem mivam i pomerne velkou plynatost v lekarne jsem si koupil kreon a me obtize se zlepsili chtel jsem se zeptat jestli me obtize nemuze zpusobovat slinivka i kdyz mam tuky ve stolici negativni a nebo ta steatoza popisovana na sonu dekuji

pavel - 29.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Barva stolice Vás nemusí znepokojovat. Je odrazem potraviny, které jíte. Když není formovaná, to také nevadí, spíše naopak. Vyšetřena jste podrobně, víc vyšetření bych ani nedoporučoval. Z přírodní léčby by Vám stolici stabilizoval Aloe Star 30ml nalačno po dobu jednoho měsíce. / možnost koupi je na www.euresis.cz/shop dr. Kolář

Dobrý den, chtěla bych si kromě Aloe Vera gel objednat i Alfalfu - budete ji v dohledné době mít na skladě? Užívám na vaše doporučení a jsem s přípravky moc spokojená. Děkuji

sadovskadana - 29.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jednu Alfu mám a mohl bych Vám ji poslat, prosím o objednávku prostřednictvím e-shopu, obratem zajistíme. dr. Kolář

Pred 3 mesiacmi mi odstránili cystu na pankrease. Mám dodržiavať diétu s obmedzením tukov. Teraz sa u mňa objavila cukrovka. Viete mi, prosím poradiť zosúladnie diét s obmedzením tukov a diabetckej? Aké pečivo môžem konzumovať? Pri diéte s obmedzením tukov sa doporučuje biele, pri diabetes celozrnné. Ďakujem

AlŽBETA KOTLÁRIKOVÁ - 28.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Toto musíte probrat s dietetickou sestrou, to Vám fakt nejsem schopen v této poradně poradit. Jde minimálně o hodinový rozhovor. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore. Můj dotaz se týká dlouhodobějšího nepohodlí v podbřišku, citlivé více vpravo dole (trvající rok a půl). Vše začalo zhruba dva měsíce po těžší gastroenterotídě (v Číně, po sushi, stolice krvavá, noc na kapačkách) a po vysazení HA. Z gynekologického hlediska vyloučeno vše, kromě endometriozy (nejspíš podstoupím diagn.laparoskopii). Na chirurgii vyloučen zánět slepého střeva, na chronický to taky nevypadá. CRP v pořádku, UZ břicha v pořádku. Ze zažívacích potíží mě trápí pouze občasné \"bublání\" v podbřišku, občas také ranní nucení na stolici. Stolice pravidelná(1x - 2x denně), bez zácpy, bez průjmů. Po gastroenterodítě v Číně radikální změna v jídelníčku, jím především zeleninu, ryby, vynechávám smažená těžká jídla. U gastroenterologa jsem zatím nebyla, doporučil byste mi tuto návštěvu a jaké vyšetření případně podstoupit? (objevuje se i bolest bederní, která, jak jsem se dočetla, může mít svůj původ jak v oblasti střev, v gynekologii či samotných zad - mám sedavé zaměstnání, předtím student). Děkuji za odpověď.

Alexandra - 28.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Určitě je nutné vyšetření stolice na bakterie: výtěr, dále vyšetgření stolice na parazity. Budou-li negativní, tak je plná indikace k vyšetření tl. střeva koloskopií k vyloučení zánětu. dr. Kolář

Dobrý den. Měl jsem bolesti na dolním konci hrudní kosti v oblasti mečovitého výběžku. Internistka mi naordinovala lék Emanera, který mi pomohl. Beru ho cca 1 měsíc. Z toho usoudila že se zřejmě jedná o kýlu jícnového svěrače. Doporučuje mi Gastroskopii. Je v tomto případě gastroskopie na místě? Nebylo by lepší toto vyšetření udělat až po vysazení léku Emenera? Pokud ano za jak dlouho po jeho vysazení? Děkuji za odpověď.

Arnošt Mráz - 26.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Gastroskopie je plně na místě a co nejdříve. po delší léčbě se již nemusí najít příčina. dr. Kolář

Dobrý den, mám pravděpodobně dráždivý tračník. Můj problém je hlavně v tom, že jsou moje střeva hodně slyšet (kručení, bublání) - hlavně když jsem ve stresu. Nějaké průjmy a běhání po WC se mě až tak netýkají, trápí mě jen ty hlasité projevy. Je to nepříjemné hlavně, když jste třeba na schůzi, ve škole, na návštěvě, prostě kdekoli, kde je ticho a jde slyšet jen vás. Právě jsem si objednala tu vaši kombinaci na tento problém a budu šťastná, když to zabere. Přesto(bude to znít asi hloupě) - ale neexistuje třeba nějaké zvukotěsné spodní prádlo? To by bylo něco! Asi si to dám patentovat. Můj problém by byl pryč. Zvukotěsné textílie existují.. Ještě jeden dotaz - nepomohlo by třeba vitariánství? Nebo pak nejíst vůbec, aby bylo ticho. Ach jo..

Marie - 24.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jste veselá kopa. na dráždivý tračník Vám mohu doporučit kombinaci Aloe Star 30ml ráno nalačno a Trend Relax 1-0-2 tbl. od každého 1 balení, léčba je na měsíc, s touto kombinací mám 7 leté ukušenosti a výsledky jsou nejlepší ze všech jiných léčebných metod. V případě zájmu viz www.euresis.cz/shop. dr. Kolář

Dobrý den,koncem minulého roku se u mne projevila alergie ve formě otoků a kopřivky na alergologii byly výsledeky v pořádku, závěr fyzikální urtica tlaková, pak se přidaly potíže střevní, krev a hlen ve stolici, bolesti konečníku a levé části břicha na kolonoskopii byl nález aftoidních lézí v rectu a začervenalých plošek do 20cm,histologie prý nic zvláštního neprokázala.Před měsícem se objevil tlak v krku,při gastroskopii zjištěn divertikl hyphofarynxu. Po rtg jícnu mi lékař řekl, že je to mechanické poškození od krční páteře. Na kopřivku mám desloratadin, střevní potíže a jícnové prý nijak řešit nejdou, nemám žádnou další léčbu ani kontroly. Krevní obraz a další vyšetření prý neukazují na žádné onemocnění. Je mi 41 let, nikdy jsem neměla zdravotní problémy je to jen souhra náhod, mám to ignorovat? Děkuji za Vaši odpovědˇa čas.

Jitka - 24.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já bych to rohodně neignoroval. Nikdy Vám nic nebylo a teď je to hodně věcí najednou. Já si myslím, že byste měla být komplexně vyšetřena, prvotní musí být dlouhý phovor s lékařem. Mohu Vám v Praze nabídnou hodinovou konzultaci /1000 Kč/: adres a telefon k objednání je na www.euresis.cz. Teprve podle toho, co bych se od Vás dozvěděl, bych mohl navrhnout diagnostický postup. dr. Kolář

dobry den jiznekolik let uzivam inhibitory ktere me lekar po urcite dobe priblizne po dvo letech vymeni ted uzivam amaneru pred tim lanzul,apo ome take controloc kdyz jsem se zeptal proc me to takle meni tak mi lekar rekl ze se to musi po urcite dobe vymenit ze kazdy stechto leku ma jine slozeni me sš to moc nezda a prijde mi to ze to je podle toho co mu nabidnou dileri prosim mohl bi ste mi to vysvetlit jak to s temi leky je jestli se musi skutecne menit dekuji

janackova - 20.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lékař má naprostou pravdu, já to tak také dělám-a žádný dealer farmaceutické firmy do mé ordinace nesmí. Nevěřte prosím ve všem novínářům, lékaři nejsou takoví lumpové, jak jsou některými novináři popisování. dr. Kolář

Dobrý den, již asi půl roku mě trápí neustálý pocit škrcení uvnitř v krku, dávím se z toho, mám pocity na zvracení. Třeba 2 dny je dobré a pak mě to chytí třeba na půl dne nebo i na celý den a dávím se. Nemůžu jíst ani pít. Vždycky jen trochu usrknu studené vody. Mám při tom rychlý tep (kolem 90) a nutí mě to zívat. Beru 2x denně Motilium, zatím bez efektu. Mám za sebou řadu vyšetření - hormony štítné žlázy, sono krku a břicha, alergologii, neurologa, gastroskopii... a vše bez nálezu. Moc prosím o radu, jsem z toho nešťastná. Kudy chodím, tak se dávím. Děkuji

Klara M. - 20.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Mně se vaše obtíže nezdají organické. Máte všemožná vyšetření negativní, vše v normě. Myslím, že máte obtíže psychosomatické. dr. Kolář

Dobry den.Chcel by som sa opytat preco klistir nieje vhodny premna ked mam chrohnovu chorobu.Dakujem

Peter - 20.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Dráždí už tak nemocnou sliznici střevní. dr. Kolář

Dobrý den, mám dotaz ohledně kolonoskopie mám diagnostikovanou Ulcer.kolit. již od roku 2009 kdy jsem byla a vyšetřen,í ale jen do půli střeva dál pan doktor přes bolest nemohl - před zákrokem jsem chtěla injekci, ale bylo mi řečeno že to zvládlo x lidí přede mnou tak to zvládnu i já ale bohužel nezvládla. Po změně lékaře mi ale bylo řečeno, že kolonoskopie se u UC provádí jednou za 10 let a já všude čtu co rok nebo dva zajímalo by mě kde je teda pravda. Relaps mám vždy při sebemenším stressu takže mě střeva zlobí takřka neustále. Děkuji za odpověď

olga - 19.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

V první řadě je nutno udělat vyšetření celého střeva, a to v klidové stadiu, pod silnou injekcí, pak vidím, jak je střevo postižené, kam až. Dělat vyšetření bez ijekce považuji za brutální a kolega by si to měl zažít na sobě / já to vyšetření měl/, pak by možná injekce dával.Podle nálezu pak individuálně doporučuji četnost kontrol. Není dána doporučení: u ulcerosní kolitidy se dělá koloskopie 1x za 5 let: tak to není, jde o stav, postižení, relapsy..je to prostě individuální. dr. Kolář

Dobrý den,pane doktore před lety jsem u Vás byla s dcerou měla problémy se stolicí po vyšetřeních a dietě bylo vše v pořádku.Letos o prázdninách to začalo zase,byl jste na dovolené tak jsme začaly tady u lékařů.Dcera má bolestivé křeče v podbříšku následuje průjem spousta hlenů a příměs krve.Dcera již podstoupila:gynekologii vše ok,vyšetření žaludku a dvanáctníku sondou žaludek podrážděný jinak ok,sonografické vyšetření tam chlecystolithiasa či písek ve žlučníku nasazena dieta,totální kolonoskopie všechni ok bez nálezu.Dcera,ale stále večer trpí křečema dole v břiše a tak do 15 min běží na toaletu,má průjem plno hlenů s příměsí krve.Paní doktorka si s ní neví rady a posílá ji k psychyatrovy.Pane doktore,prosím Vás měli jsme s Vámí dobré zkuženosti pomoste nám,já už jsem zoufalá dcera se mi strácí před očima a já už nevím co dělat.Stršně moc Vám děkuji za pomoc Šindelková

Monika Šindelková - 19.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Psychiatra prosím ne. Má-li hotová vyšetření, je jejich opakování zbytečné, Je-li průjem, může tam být hlen i rocha krve jako důsledek podráždění střevní sliznice. Vylučovací metodou jde jistě o dráždivý tračník. Efekt kombinace Trend Relax a Aloe Star je stále nejlepší. dr. Kolář

dobry den pane doktore potreboval bych poradit ohledne obcascnych prujmu a bolesti bricha obvodni lekar mne dal vysetrit stolici na kalprotektin a byl pry zvyseny setkratnez je horni hranice tak me poslal na kolonoskopiji kde popisuji nekolik klidnych mensich divertiklu tak muj obvodni lekar rekl ze me problemi a zvyseny kalprotektin ve stolici zpusobuji divertikli mne se to moc nezda kdyz na kolonoskopiji pisi ze jsou male a klidne chtel jsem se zeptat jmestli nevite co by zpusobovalo ten zvyseny kalprotektyn ve stolici jestli ty dyvertikli nebo jake vysetreni by to mohlo upresnit moc dekuji

HANA - 18.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Kalprotektin je metoda nová, ještě ne plně ověřená a já osobně jej vůbec nevyšetřuji. dr. Kolář

Dobrý den, již delší dobu, mě trápí nadýmání. Stolice je pravidelná, někdy mě pobolívá v levé části břicha, spíše pod žebry. Trpín na opakované záněty močového měchýře, ted momentálně se lečím Nitrofurantoinem, 1tableta na noc. P. doktor mi říkal, že infekce se může přenášet ze střev. Chtěla jsem se zeptat, zda moje občasné potíže nemůžou souviset s opakovaným zánětem močového měchýře? A co popřípadě bych proto mohla udělat? Moc děkuji za Vaši odpověď. Děkuji hezký den Věra

Věra Bělohlavová - 18.09.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já osobně si myslím, že opakované infekce moč. měcháře se střevy vůbec nesouvisí. Pro jistotu Vám ale doporučím výtěr z konečníku na kultivaci. Pak bude jasno. dr. Kolář