Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den pane doktore, mockrát jste mi pomohl, nyní se na Vás obracím s velkou prosbou o radu ohledně mé maminky (69 let). Minulou neděli jsem jí vezla na chir.pohotovost s velkými bolestmi břicha, po inj. Novalginu zlepšení. Dle RTG subileus tenkého střeva, tenké kličky šíře 30 mm s kratšími hladinkami, výraznější klky. Bez pneumoperitonea. Tračník bez dilatace, bez hladinek, bez patol. stínu. Krev v pořádku, jen zvýšené CRP (10) a lehce zvýšená urea + kreatin (ale to prý mívá běžně). Propuštěna domů, druhý den kontrola u PL, CRP 15, jinak krev v pořádku. Druhý den se přidal průjem, nasadila si Smectu a Biopron. Jí stále dietně, ale řídká stolice celý týden přetrvává (nyní již \"jen\" cca 3x denně). Jak dlouho může přetrvávat, než se stav upraví do normálu? Je nutné nějaké další vyšetření? PL i chirurg řekli, že již další návštěva není nutná, ale nevím, zda týden trvající řídká stolice je v pořádku. Velice Vám děkuji za odpověď. H. Svobodová

Hana Svobodová - 02.05.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já jsem z postupu doktorů v šoku. Subileus je částečná neprůchodnost. Z částečné neprůchodnosti se může stát neprůchodnost úplná a to je život ohrožující stav. Je rozhodně nutné vyšetřit, proč ke stavu došlo. RTG pasáž tenkým střevem, nebo tzv. enteroklýza, možná koloskopie, možná CT břicha. Možná není taková krize ve zdravotnictví , ale u zněkterých zdravotníků. Michal Kolář

Dobrý den pane doktore,v lednu 2016 mi na gastroenterologii sdělili, že mám Duodenogastrický reflux - návrat žluče do žaludku, doktor mi předepsal Kinito, nolplazu a ursosan. při užívání léků se mi na nějaký čas ulevilo, ale obtíže nechutenství, nevolnost, únava se vrátil. Je mi často zle, těžko od žaludku. Je mi pomoci, mohla bych se k vám objednat na konzultaci do poradny. Můžu sama kromě léků se podílet na tom, aby mi bylo lépe. Snažím se jíst zdravě, menší pravidelné porce, když mi není hodně zle.Měla jsem také zvýšené amylázy v krvi a moči. Ultrazvuk slinivky a žlučníku byl v pořádku. Děkuji za odpověď.

Hanzlová - 30.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

objednejte se, ale prosím ještě o několik dní, asi za 14 dní budu otevírat novou kancelář, kde budou konzultace probíhat, sledujte prosím navinky na www.euresis.cz, tam bude vše uvedeno. Tento typ konzultace ale nebudu moci účtovat zdravotní pojišťovně,

Dobry den chtela bych se zeptat moje obvodni doktorka me poslala na kontrolni kolonoskopii do nemocnice jelikoz tam maji dlouhe objednavaci doby tak jsem cekala dva mesice ale mezitim jsem mela akutni divertikulitidu uzivala jsem atb asi 10 dni take jsem mela zvysene crp 200 jeste nyni me obcas v tech mistech boli bricho a kolonoskopii mam jit 10 kvetna neni to prilis brzy po divertikulitide nemuze hrozit protrzeni streva ke mi jde o to ze kdyz se preobjednam tak budu zase cekat dva mesice ale rikam si ze lepsi opet pockat nez aby byli nejake komplikace take jsem se chtela zeptat po jake dobe se muze po divertikulitide delat kolonoskopie nebo je lepsi ji udelat hned aby se vydelo jak ty divertikli v sigmatu pri zanetu vypadaji dekuji

lenka - 27.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lituje, ale vyšetřovali Vás na jiném pracovišti a svůj dotaz musíte adresovat tam. michal kolář

Dobry den ,pane doktore uzivam jiz asi patym rokem kazdy den rano helicid a nyni rabeprazol pred mesicem jsem mel kontrolni gastroskopii kde byli nalezeny polipi histologicky napsano cystyske zlazove polipy chtel jsem se zeptat jestli nemohli vzniknou prave uzivanim techto leku protoze jsem je tam nikdy nemel a jestli jsou tyto polipi nejak nebezpecne take jse m premysle ze bych zkusil tyto leky vysadit ale nekde jsem se docetl ze pri dlouhodobem uzivani by se meli vysazovat postupne kdyby se pry vysadili najednou tak pry muze vzniknou vyrazne zhorseni moc dekuji za vasi odpoved

kucera - 27.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Polypy nejsou vůbec nebezpečné, je to jako piha na nose... všechny léky, které ovlivňují tvorbu žaludeční kyseliny, by se měli vysazovat opravdu pomalu, postupně. michal KOlář

Dobrý den pane doktore,jsem vaše pacientka, vždy jste mi dobře poradil.Chtěla jsem se jen zeptat, jsem k vám objednána do Prahy na květen.Nyní píšete, že tam nebudete, mám se raději přeobjednat do Dobřichovic ?Začal mě znovu úporně zlobit reflux. Velmi vám děkuji.Kolářová

Daniela Kolářová - 25.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Dobrý den, jsem po delší nemoci a nevím , zda budu v květnu už v Praze. Zavolejte mi prosím na tel. 775026601 některý den dopoledne, domluvíme se na konzultaci v Dobřichovicích, volejte mně, sestřička by vás objednala asi až za měsíc, kdy jsou volné termíny pro konzultace, já Vás objednám navíc, prostě to musíme řešit dříve. Michal Kolář Vám děkuje za důvěru.

Zdravim Vas pane doktore, obracim se s dotazem primo na Vas, 5tydnu me trapi krecovite bolesti bricha po jidle,az k zimnici, plynatost nekontrolovatelna a nevysvetlitelna. Dnes jsem podstoupila gastroskopii a odpoledne odebrala vzorek stolice, kde jsem nasla krev, nevite z praxe, zda se to muze stat po gastroskopii? Byl mne odebran vzorek( asi ze zaludku) Je mi 34 let, stihle postavy, stravuju se velmi zdrave,( zadne mleko a maso jen opravdu vyjmecne) dekuji za Vasi reakci. Jana

Jana - 21.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Po gastroskopii je stolice na okultní krvácení prakticky vždy pozitivní, vyšetření na krev ve stolici je potřeba dělat jistě minimálně měsíc po gastroskopii. Stran vašich obtíží: zdá se mi, že jde o nějakou poruchu trávení v tenkém střevě, možná intolernace lepku, možná nedostatek laktázy v tenkém střevě, možná potravinová alergie nebo další intolerance. Rozhodně je vhodné podrobné vyšetření, jak laboratorní, tak vyšetření na přítomnost trávicích enzymů v tenkém střevě, alergologie...AG ještě mne napadá možné přemnožení kvasinky v zažívacím traktu. Michal Kolář

Dobrý den pane Doktore, rád bych se s Vámi poradil o následujícím problému. V říjnu jsem u Vás byl na gastroskopii s problémem neustálého pocitu cizího tělesa v krku, nález byl lehká nedomykavost spodního jícnového svěrače. Dále jsem byl odeslán na ORL a další vyšetření. Nyní mi byl diagnostikován mimojícnový reflux EER.(Dle 24h impedance jícnu lehce kyselý s 10ti epizodami k dolnímu senz. a k hornímu senz. 2 epizody. Beru Lanzul 2x denně a Itoprid. O Refluxu jsem již mnoho přečetl a vím, že léčba je složitá. Rád bych se na Vás s tímto problém obrátil, protože vím že jste v oboru opravdový specialista a chtěl bych se zeptat, zda je dle vás nějaké komplexní řešení problému. A to ne jen v léčbě Lanzulem, ale například úprava stravy, změna návyků, správné dýchání. Je vůbec možné takto EER léčit, či jsem odkázán jen na Lanzul? Moc děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů. Petr Korecký

Petr Korecký - 20.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Děkuji za důvěru, opravdový odborník v gastroenterologii byl ale jen profesor Mařatka. Já se jen snažím léčit problémy komplexněji.. Reflux jako takový lze léčit i vyléčit. Lanzul celoživostně je nesprávné řešení. Lze řešit příčinu refluxu: dolní jícnový svěrač, který je nutno tonisovat. Lze to operačně, to je ale až poslední možnost. Je možné i komplexnější léčba, kombinace západních a přírodních léků, dietetická opatření a další. Lze i rehabilitace vnitřích orgánů... Určité zkušenosti s tím mám. Rád se Vám budu věnovat. Nyní jsem ale po delší nemoci a časově bych to asi nezvládal. Poprosím Vás, máte-li zájem, abyste se mi ozval v průběhu června, budu otevírat novou kancelář v Černošicích, kde budu dělat poradenství. Zatím ale Lanzul užívejte dále. Michal Kolář

Dobry den pane doktore nasli me divertikli ktere me nekdy dost boli napsali ze jsou drobne v esovite klicce bolesti jsou dost vele paleni a horkost v leve polovine bricha velka plynatost a krece se zastavou stolice nekdy i horecky uzival jsem leky normix,ciplox,entizol tyto leky moc nezabirali chtel jsem se zeptat jestli nejso nejake lepsi leky a jak dlouho trva lecba protoze nyni u mne prave prbiha jiz treti den a porad zadna uleva a jwestli nejsou nejake leky pro dlouhodobe preventivni uzivani nekde na internetu jsem se docetl ze je vhody k prevenci lek s mesasalazinem dekuji moc

dada - 19.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, já dávám skutečně mesalazin preventivně, aby v divertiklech nevznikl zánět, dávám ho v poměrně malé dávce. K podrobnému by ale bylo potřeba, abych divertikly při koloskopii, resp. jen při vyšetření esovité kličky viděl, některé divertikly mají tendence k zánětu, některé ne a obtíže pak mohu být jiného původu. Rozhodně je ale při divertiklech vhodná šetřící dieta: je uvedena na www.euresis.cz..diety..střevní záněty. Michal Kolář

Dobrý den, pane doktore, nejprve děkuji za znovuotevření on-line poradny a jsem ráda, že jste již v pořádku. Protože v nejbližší době neplánujete otevření ordinace v Praze, ráda bych se s Vámi poradila touto cestou. Již delší dobu mě trápí zvýšená plynatost (zvláště ve večerních hodinách, dopoledne jsem zcela bez problému). V říjnu jsem brala celý měsíc antibiotika, tak jsem původně tento stav přičítala tomu, ale už se mi to zdá dlouho. Nedaří se mi vypozorovat, po kterých jídlech to je. Často mi to dělá káva s mlékem, ale pak jsou zase dny, kdy mi káva vůbec nevadí. Stav zhoršují sladkosti. Vždy když už mi přijde, že je to neúnosné, nasadím probiotika (nyní jsem přidala i grepové kapky na odkyselení), stav se upraví, ale po čase na probiotika zapomenu a obtíže se opět vrátí. Bolesti nemám žádné, krvácení také ne. Před 6 lety mi byla provedena neúplná koloskopie a následná irigografie. Před 4 lety jste mne poslal na CT slinivky a celého břicha, obě vyšetření byla v pořádku. V době Vaší nemoci jsem si nechala udělat jako samoplátce vyšetření krve, vše v pořádku (vč. amylázy i lipázy) a utz břicha, také v pořádku. Ráda bych se zeptala, zda tato vyšetření jsou dostatečná a mám vydržet s probiotiky nebo zda jsou nutná nějaká další vyšetření a mohu se objednat k Vám do Dobříchovic. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji krásný víkend. Svobodová

Svobodová - 15.04.2016

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Dobrý den, jste podrobně vyšetřena a troufám si říci, že případná další vyšetření by Vás jen traumatizovala. Jde nejspíše o poruchu trávení, která se se současnými vyšetřeními nedá objasnit. Postupoval bych následovně: snažte se držet co nejpřísněší dietu bez cukru / působí dobře na možnou kvasinkovou infekci/ a dále přírodní léky: Enzyme Star / enzymy, které v přípravku jsou, mohou zlepšit trávení jako celek, Grepostar / výtažek z grepových semínek: přírodní amtimykotikum a Aloe vera gel / který organismu detoxikuje. Všechny tyto léky mám na skladě a mohu Vám je případně nechat poslat na dobírku. Michal Kolář

dobry den chtel jsem se zeptat mivam bolesti bricha s prujmi lekar me udel gastro a kolono vse v poradku potom mr bricha protoze nemuzu kontrastni jodovou latku na ct na mr vse v poradku napsano slinivka bez alterace lekar me rekl ze to muze zpusobovat slinivka i kdyz je na mr v poradku ze neco jineho je jak vypada a neco jak funguje uzivam jiz tyden 3 krat dene kreon 40 000 chtel jsem se zeptat jestli pri uzivani tohoto leku se stolice upravi a bude zase normalni pokud by to melo byt od slinivky odbery krve ams a jaterni testy jsem mel v poradku jen jsem mel zvyseny kalprotektin ve stolici ref. hodnoty do 50 a ja je me 300 pritom kolono bylo v poradku jen male klidne divertikli dekuji

jarda - 03.03.2014

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nemáme stanovenu diagnózu. Osobně si myslím, že Vám chyb nějaký trávicí enzym v tenkém střevě nebo slinivce břišní. Kreonem nelze nic zkazit, ale také si myslím, že ničemu nepomůže. Osobně bych doporučil udělat gastroskopii a při ní odebrat ze začátku tenkého střeva vzorky na přítomnost trávicéch enzymů, tzv. imunohistochemické vyšetření. Toto ale dělají jen některá pracoviště. Máte-li o vyšetření zájem, je potřeba , abyste se objednal ke 30 zi minutové konzultaci do Prahy, kde bychom vše podrobně rozebrali a vyšetření naplánovali. dr. Kolář

dobry den pane doktore pred necelim mesicem jsem vam poslal na ucet hotovost nyni bych potreboval poradit ohledne meho stavu tak nevim jestli mam zaslat 50kc protoze jsem jeste nevedel ze se vase poradna bude platit tak jsem neuvedl jmeno dekiji

jarda - 02.03.2014

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já jsem zprovoznil znovu po delší době on-line poradnu za 50 Kč, abych mohl koupit nové přístroje. Před tím jsem zodpověděl zdarma mnoho tisíc otázek. Reakce lidí?? Zatím se tam podívalo celkem 10, 9 nenapsalo nic a jeden toto: "ty prase". Co Vám mám odovědět? Na rozdíl od onoho člověka, který mne nazval velmi inteligentním savcem, jímž jistě on není, já Vám věřím, tak se klidně ptejte. dr. Kolář

Dobry den, drzim jiz 4.proteinovou ketogenni dietu a stala se mi takova nehoda. Po prichodu ze zamestnani jsem si vsimla, ze mam zezadu na kalhotkach velky syte zluty, mastny, zapachajici flek. Mohu se zeptat co to muze byt a jak tomu pripadne dale predejit? Je to spolecensky vlemi neprijatelne, dekuji

Jadrna Zdena - 01.11.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je mi líto, já ale nevím , co je 4. proteinová ketogenní dieta. Takže, nevím, zeptejte se aotora této diety. V gastroenterologii jsem se tímto termínem ještě za 25 let nesetkal. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, mám již několik let diagnostikovaný chronický zánět slinivky. Několikráte jsem měla s tím potíž, ale vždy se mi to tak do měsíce usadilo. tentokráte mi ze sonu ještě lékař uvedl výrazně vinutý žlučník s tenkou stěnou a bez itiasy, nedomykací kardie se susp.ERD. Je to již více naž 6 neděl, ale stále jakmile něco sním-držím dietu- mám tlak nebo bolest pod hrudním košem. Děkuji předem za Vaše vyjádření. M.R.

Milada Roubová - 30.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Máte zjištěny 3 diagnosy, uvádíte obtíže. Nemohu se vyjádřit, msel bych s Vámi o tom mluvit. Jen chci upozornit, tvar žlučníku nedělá nikdy obtíže, jako máme jiné nosy, mamé jiné žlučníky, tam je podstatné, že tam nejsou kameny nebo zánět. dr. Kolář

dobry den mam prokazany patologicky reflux dle ph-metrie uzivam jednou denne lanzul chtel jsem se zeptat jestli budu muset uzivat lanzul uz na porad nebo jestli sverac po lecbe lanzulem bude zase tesnit dekuji

pavel - 25.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jenpokud udělám sám gastroskopii, mohu se vyjádřit. Někdy to nutné je, někdy není, záleží na velikosti nálezu, někdy je vhodná operace. Nevím, říkám, musel bych udělat gastroskopii sám, pak bych Vám řekl. dr. Kolář

Vážený pane doktore,před dvěma lety jsem s Vaší pomocí a díky této poradně vyléčila funkční onemocnění pálení žáhy.Vámi naordinované léky a alternativní medicína zabraly a za to Vám patří můj dík:o).Tentokrát bych ale potřebovala poradit ohledně mojí maminky.Je jí70let,před 3roky byla na operaci žlučníku/laparo/ a od té doby má problémy.Stěžuje si na každodenní bolesti v pravém podžebří a bolesti jdou až do zad.Podstoupila vyšetření gastro,sono břicha a teď i CT.Závěr CT je:v lůžku žlučníku je přitažená vývodná část žaludku,ta má zesílenou stěnu na 7mm,nápadně je zesílený pylorus,vytváří intralumiální prstenec a výši 13mm s obrazem těsné stenozy délky 9mm.Pane doktore může tahle diagnoza dělat takové velké obtíže a jak byste postupoval v léčbě Vy?Váš názor je pro mě hodně důležitý,protože Vám naprosto důvěřuji.Chtěla bych mamince pomoct,protože žít v neustálé bolesti není opravdu žádná výhra:o(.Moc vám děkuji za Váš čas a odpověď.Podle té budeme postupovat dál.

Dagmar - 25.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Rady fakt nemůžu odpovědět. Po operaci žlučníku obtíže bývají, nevím ale podle vašeho popisu proč, Fakt nevím, nezlobte se.. dr. Kolář

dobry den, pan doktor, uz neviem kam sa mam obratit :( pred siedmymi tyzdnami cez vikend ma zacalo ajkutne brucho vpravo dole tak, ze som mala problem vstat, sadnut, lahnut, zdvihnut pravu nohu.... tak som to obkladala ladoyvmi sackami a vyzeralo to, ze mi to preslo :( ale nepreslo, len sa ta bolest zmensovala... ale kedze nevymizla, tak som isla praktickej doktorke - urobene sono brucha - negat, KO a biochemia negat, subezne som bola na gynekologii - sono negat, a odbery ukazali na pozitiv ureoplazma - predpisany azitromycin, po aplikacii zatial bez vysleku.... bolest je stale vpravo dole, vystreluje do chrbta, krce v bruchu... prosim, co by ste mi poradili .)

beay - 23.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Lituji, ale bez vyšetření se k Vašemu stavu nemohu vyjádřit. dr. Kolář

Dobry den mam 23 rokov a som mesiac po operacii hiatovej hernie. Pri jedeni ked nieco zjem sa mi pocas jedenia zvyknut dostat stavy do ust niekedy az tak ze citim bolest na bruchu ktora prejde ku hrudi a na toalete vyvraciam tie stavy. + mi operacia nepomohla len mi stav zhorsila pridruzili sa ak krcovite bolesti v bruchu akokeby sa mi tahsie travilo uz mam aj depresie ztoho taktos a neda zit v com moze byt chyba pretoze ked jem tak citim taky tlak akokeby sa mi vzduch tlacil smerom nahor, je moze pripade tichto tazkosti manzetu odstranit alebo nejak upravit?

Tomas - 22.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Podívejte, jde o to, kdo Vás operoval, jak byla velká brániční kýla, jaký typ operace byl zvolen. Já mohu odpovídat pacientům,které znám, ne pacientům, které jsemneviděl, neznám endoskopický nález ani operační protokol, musíte se obrátit na Vašeho gastroenterologa, případně chirurga, který Vás operoval. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore,nedávno jste mi odpovídal na můj dotaz ohledně cysty na slinivce.kromě té mi internistka na sonu zjistila i cystu vaječníku nicméně gynekolog to popřel s tím že se o zadnou cystu nejedná a naznačil,že na sono už k nejmenované Dr.chodit nemám.a teď k dotazu na vás,bylo by možné objednat se k vám do poradny a uzv kvůli slinivce zopakovat?nerada bych podstoupila CT z důvodu který třeba vůbec neexistuje.je tedy pravda že od toho nálezu me pobolívá hned nad pupkem malinko vlevo,ale je také možné že to děla psychika.kde vlastně přesně bolí slinivka?děkuji za odpověď.A co se s cystou vlastně děla pokud ji CT potvrdí a pokud je malá.prý muže byt i vrozená..

Zuzana Vlčková - 20.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ze své pozice Vám mohu udělat sono břicha. Pak Vám jednoznačně řeknu, máte cystu, dělá Vám potíže, nebo, máte cysta, je bezvýznamná, nebo žádnou cystu nemáte. Nemohu Vás ale z kapacitních důvodů t.č. převzít do péče. Máte-li o sono zájem, zavolejte sestřičce do Dobřichovice: 525 753 599 / 8,00-15,00 a objednejte se na sono: řekněte, že jsme tak domluveni/ dr. Kolář

Dobrý den, mám manžela 1/2 roka po operácii s diagnozou rakovina žaludka c16.3 vzali mu 2/3 žaludka. Zatial bohu diky je v poriadku aj strava mu chutí. chtela by som sa spýtať, ked to niekedy (častejšie) prehána s jedlom ake komplikácie možu nastať.? zje úplne všetko. Treba nejaké dietnejšie jedlá? Ďakujem s pozdravom

Viera - 20.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nemohou nastat komplikace. A´t jí, co mu chutná. Prodělal závažnou chorobu, je potřeba, aby jedl co nejvíc, potraviny bohazé na vitaminy, stopové prvky. Kdyby se tělo začlo bránit, bude zvracet nebo bude mít průjmy. dr. Kolář

dobry den trpimdelsi dobu nadymanim po jidlepred rokem jsem byla na ct kde popisuji cystu v levem laloku do jednoho cm nynijsem byla na kontrolnim ct kde popisuji cysta v levem laloku 19 m a dalsi tri do 5 mm v pravem laloku je mozne ze za neceli rok se cysta v levem laloku zvetsila a obevili se dalsi nove jinak jsem sledovana ohledne diagnozi c 64 dekuji

janackova - 18.10.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Cysty jater má až 50% populace v ČR a nedělají obtíže, určitě ne nadýmání. Najít příčinu nadýmání je často velký problém, protože se jím může projevovat prakticky jakékoliv onemocnění zažívacího traktu. dr. Kolář