Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den.Pane doktore,mám dotaz.Již 5 let beru DENNĚ 1x ráno tabletu 40 mg Emanera,při zhoršení potíží Controloc./Byla mi diagnostikována chronická kyselost/.Myslíte si,že mohu takto tyto prášky brát do konce života-je mi 40 let atato představa mě trochu děsí /při pokusech omezit je či vysadit mi vždy bylo velmi zle/.Mnohokrát děkuji za odpověď.

Olga Pilikánová - 08.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne, určitě ne, došlo by k poškození buněk, které prdukují žaludeční kyselinu, je potřeba občas lék nevzít. Když budete brát léky třeba jen 5x týdně, vynecháte např. Stř., neděla, pak je možná léčba trvale, je ale nutno ponechat alespoň lehkou tvorbu kyseliny. dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore, nejprve bych Vám ráda popřála jen to nej do Nového roku a moc děkuji za znovuotevření on-line poradny. Chystám se k Vám opět obejdnat, ale nejprve zkusím dotaz zde. Začátkem prosince jsem brala 10 dní tetracyklinová atb (doxybene), společně s laktobacily. Zhruba týden po dobrání se objevily neurčité \"nepříjemnosti\" v břiše (těžkost, nafouklost,..). Nasadila jsem Hylak a Aloe Star. Po vysazení Hylaku je někdy dobře, někdy občasné křeče v břiše apod. Ráda bych podstoupila očistu těla - mám doporučenou chlorelu a zelený ječmen od Green Ways - protože mi vyhovují Vaše přípravky od Starlife, ráda bych se zeptala, jestli mi nemůžete doporučit něco na detoxikaci od Starlife? Přišlo mi, že Aloe v tbl by bylo vhodné, ale nejsem si tím úplně jistá (nyní dobírám Aloe Star nápoj). Moc Vám děkuji za odpověď. Svobodová

Hana - 07.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Na detoxikaci ve vašem případě / samozřejmě znám váš problém/ doporučuji spíše toto: doužívejte Aloe roztok, pak bych dával dvojkombinaci: Yuca Star a Aloe vera gel. Oboje na měsíc / po 1 balení/ a bere se to 2x1, Kombinace Yucy s tabletkovou formou Aloe je pro tyto účely jednoznačně nejlepší. Případně se zastavte pro léky v pondělí v Mezibranské, budu tam 13,30-17,00. dr. Kolář P.S. Hodně moc zdravíčka do Nového Roku.

Dobrý den pane doktore, chtěla bych poprosit o radu. Před pěti lety mi byl vyoperován žlučník, před rokem mi na gastroskopii zjistili H.pylori a žluč v žaludku (d.reflux). Helicobakter byl přeléčen ATB a na ostatní potíže užívám lék Nolpaza (jen při obtížích). Dlouhodobě trpím těmito potížemi - ráno nemůžu takřka nic sníst, i po suché snídani mě do hodiny postihnou křeče a následují řídké stolice. Dříve se to objevovalo jenom před cestou, stresem atd., teď běžně. Po vyprázdnění se zklidní žaludek i střeva. Poslední dobou mám občas i řídkou až vodnatou stolici po obědě, a odpoledne a večer nafouklé břicho a tlak vpravo od pupku (při stisknutí nic nebolí, nebrání mi to v pohybu). Prosím o Váš názor, zda se může jednat o dráždivý tračník, pomohla by kombinace přípravků, kterou doporučujete? Může mi nějak uškodit, když si občas na ranní průjmy vezmu např. smectu (jinak nejsem schopná odejít z domu). Myslím a přiznávám, že snadno podléhám stresu, nevím jak to ovlivnit a překonat. Ještě jedna otázka - můžu ještě dostat Helicobakter nebo se po přeléčení už nevrací? Děkuji za Vaši poradnu a přeji všechno nejlepší do nového roku.

Karla - 06.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já moc lituji, ale tento dotaz zde nevyřeším, je to moc složité, potřebuji mnoho dalších informací. Máte-li zájem, objednejte se prosím ke konzultaci do pražské ordinace / konzultace tam stojí 500 Kč. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore , trápí me skytavka a bolest uprostřed hrudníku a krku kousek pod ohryzkem, před 14ti dny sem měl pocit něčeho v krku, přešlo po užití someprazolu . Skýtají ale přetrvává, bolesti občas zůstanou třeba na půl dne ale zas se vrátí. A mám občas pocit stav v krku. Po ránu navíc když vyplivnu prvnislinujetmava, krev podle me není, spí do oranžová,dalsisliny bílé. Může to být reflux? Nebo spíš hrtan ? Na gastronomii sem byl před rokem a tehdy bylo vše ok. S polykání, dýcháním problémy nemám, nadupaný nos či chrapot me netrápí

martin - 05.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Může jít o atypické příznaky refluxu, takže určitě doporučím gastroskopii. dr. Kolář

Vazeny pane doktore, prosim o zodpovezeni par dotazu. Mam reflux jicnu pri nedomykavosti kardie. Trpim pocitem knedliku v krku pri polykani, zal. stavy mi rovnez drazdi sliznici v krku-na orl potvrzen chronicky zanet. Pomahaji mi leky na bazi omeprazolu, ale boli me po nich zaludek. Tudiz jsem leky vymenila za jine na bazi pantoprazolu - Nolpazu, snasim ho dobre, ale prijde mi ze mi moc nepomaha. Je to mozne? Rovnez po prokineticich me boli v epigastriu. Lekar uz si se mnou nevi rady, jelikoz si neustale stezuju ale dle vsech prodelanych vysetreni mam pouze mirnou nedomykavost a pomalejsi cinnost jicnu a pry me potize nemohou byt tak znacne. Chtela jsem se zeptat, zda refluxni potize muze zhorsovat diastaza brisnich svalu, kterou mam prakticky od hrudniku az dolu a zda by pomohlo kdybych si nechala brisni svaly sesit. Uz jsem bezradna, nebot neustale me trapi bud tlak pod krkem spojeny s pocitem knedliku v krku, nebo bolest zaludku po lecich, anebo zhorseni stavu chronickeho zanetu v krku. Dekuji za Vasi odpoved.

Petra - 04.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Toto je problém, který nelze řešit cestou poradny, musím Vás vidět, musím s Vámi mluvit, musím prohmatat břicho, musím udělat kontrolní gastroskopii a odebrat vzorky na mikroskopické vyšetření z jícnu, jestli tam je nebo není zánět, je toho hodně, zde to nevyřešíme. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, prosím chtěla bych se zeptat - manžela postihl před 2 měsíci záchvat žlučníku (před tím nikdy) a byly mu zjištěny na vyšetření 2 kameny o velikosti 0,8 mm. Nyní se rozhoduje zda dát žlučník odoperovat nebo ne. Po týdenním pobytu v nemocnici se cítí dobře, dietu dodržuje, občas přidá i trochu nedietního jídla. Můžete prosím poradit, zda po jednom žlučníkovém záchvatu podstoupit tuto operaci? Záchvat měl po para ořechách. Děkuji mnohokrát pane doktore za Váš názor a přeji Vám do nového roku zdraví, štěstí a mnoho spokojených pacientů jako jsem já. Sofková

M. Sofková - 04.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

I Vám, paní Sofková, hodně zdraví do Nového Roku. Stran vašeho manžela: kameny jsou asi 0,8cm, protože O,8mm : to by vůbec nebylo vidět. Takže soudím spíš na 8mm. Měl-li manžel jen jeden záchvat v životě, ještě po dietní chybě, což ořechy jsou, počkal bych s operací. Doporučím lehkou žlučníkovou dietu dlouhodobě, ono to není nic dramatického , podívejte se na mé stránky na diety, pokud by se záchvat neopakoval, žlučník bych ponechal, pokud byl ale docházelo k recidivám obtíží,i když třeba menších, pak je operace nutná. Dále doporučím pravidelné sono kontroly. dr. Kolář

Dobrý den,nedávno jste mě zjistil alergii na laktosu.Opravdu vše pečlivě dodržuji,všechno si nejdřív přečtu a pečivo si dělám sama.Je mě co se zažívání týče opravdu dobře.Touto cestou Vám děkuji.Mám ale dotaz,v lécích je psán Monohydrát laktosy,tak jsem se chtěla zeptat jestli to mohu nebo ne.Děkuji předem a přeji hezký den

Marie - 17.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jsem rád, že zde prezetujete efekt léčbu a tuto diagnozu, na kterou ne všichni věří. Jinak nemáte zač, jsem rád, že je vám dobře. V lécích skutečně bává laktóza, je jí ale hrozně malé množství, takže to nevadí. dr. Kolář

Dorý den pane doktore, píšu svůj dotaz záměrně do poradny, třeba mohl zajímat i jiné pacienty. Po loňské fundoplikaci mi bylo úplně dobře. Nyní jsem 9 dní po porodu a opět pociťuji bolest v krku, kyselo v ústech a mám povlak na jazyku. Domníváte se z Vašich zkušeností, že během těhotenství mohlo dojít k rozvolnění operované manžety?Nebo se jedná o recidivu refluxních obtíží?Co byste mi prosím radil?Chápu, že během šestinedělí nemá vyšetření asi smysl, mám se ojednat po uplynutí šestinedělí?Ale co dělat mezitím?Děkuji za radu, zdravím K.S.

Starostová Klára - 14.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jsem rád, že píšete paní starostová do poradny, samozřejmě to poté probereme v ambulanci. Nyní spíše pro všechny. V době těhotentsví je velká přetlak v dutině břišní. Fundoplikace se trošku povolí prakticky vždy, může dojít v průběhu těhotenství nebo těsně po něm k uvolnění manžety a mírnému refluxu, není to většinou ale nic velkého, jak se poté po porodu vše v břiše dostává do původního stavu, tonizuje se i manžeta po provedené fundoplikace a obgtíže mizí, zatím si prosím berte jen antacida při pálení žáhy a ihned po šestinedělí, pokud budou obtíže trvat mne prosím navštivte v ambulanci. Jinak Vám přeji hodně zdraví , Vám i Vašemu miminku. dr. Michal Kolář

dobry den chtela jsem se zeptat mivam ridkou jilovitomazlavou stolici jednu nebo dve denne kazdy den jiz pul roku mela jsem vysetreni kolono.,gastro,v poradku potom ultrazvuk kde me popisuji steatozu jater jinak vse v poradku lekar me odebral jaterni testy alt 1,40 AST 1,1 a GMT O,9 rekl ze jsou mirne zvysene a ze je to pry tou steatozou a napsal mi leky esencial forte nic vic mi ktomu nerekl chtela jsem se zeptat jestli tu svetlou jilovito mazlavou stolici muze zpusobovat ta steatoza a jestli esencial forte je lek dostacujici jestli bych si nemela treba koupit jeste nejaky volne dostupny lek nebo caj na jatra dekuji

kaja - 13.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne. Steatosa jater je běžná, je po alkoholu, při nadváza, při zvýšených krevních tucích, má ji asi 1/3 populace, to není žádný problém, ani minimálně vyšší jaterní testy. Charakter stolice s tím vůbec ale nesouvis, to je odvislé od toho co jíte a jak trávíte, s tím steatosa nesouvísí, ani by mne neznepokojovala vámi popisovaná stolice. dr. Kolář

Chcel by som sa opýtať či má niečo spoločné nízka váha s helikobaktérom. Už dlhšiu dobu mám problém s pribratím a neviem nájsť príčinu.Ďakujem za odpoveď

Samuel - 13.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne , to spolu nesouvisí. Vůbec. dr. Kolář

Dobrý den,je mi 36 let a mám dvě děti 3 a 5 let.V podstatě od doby, co starší dcera začala chodit do školky a objevily se v rodině respirační infekce,mám tyto problémy:zahlenění bez kašle, hlavně po ránu a bez rýmy,časté pálení a škrabání v krku,pálení jazyka,jeho praskání,povlak.Nutí mne to jako by polykat hleny,protože je nevykašlu,zdá se mi jakoby stékaly z nosu a mají hořkou chuť.Občas polknu a cítím je pak v puse,je to nepříjemné.Občas mne pálí žáha,ale pomůže mléko či Gaviscon.Nekouřím,nepiju, o alergii nevím.Přečetla jsem si,že zahlenění způsobuje i gastro. reflux,který je prý celkem nebezpečný.Prosím Vás o názor,zda by mohlo jít o gastro onemocnění, z toho mám velký stach. Děkuji Vám, Marie

Marie - 13.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Mohlo, samozřejmě, souvisí-li to ale s chozením dětí do školského zařízení , je příčinou většinou opakovaně přinášený virus ze školky nebo školy, sem bych směřoval léčbu. Hlavně ne ATB, jde většinou o viry, gastroskopii bych dělal terpve po opak. negativních ORL vyšetřeních. dr. Kolář

Dobrý den, chtěl bych se zeptat v podstatě na to stejný, jako paní/slečna Mirka. Je mi 18 let a už 2. rokem mi to břicho dělá, co chce. Většinou mi v něm začně \"bublat\", kolem 11h, jdu tedy na záchod, když je to možné a pak třeba kolem 16h, když jsem tedy pořád mězi lidma. Může to být stresem? Protože když jsem doma, tak mi v něm snad ještě nikdy \"nebublalo\". Začalo to vlastně, když jsem přecházel z gymnázia na jinou školu, na tom gymnáziu jsem byl opravdu hodně vynervovaný takřka každý den. Prosím o radu, co s tím a jak to \"odstranit\". Nechci kvůli tomu ani partnerku, protože vím, že kdybych s ní někam šel, tak to za nějakou chvíli začně a to by bylo opravdu hrozné. Prosím o odpověď. S přáním hezkého zbytku dne, Kuba.

Kuba - 09.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Kubo, ty obtíže jsou psychosomatické, přečěte si prosím na mém webu o dráždivém tračníku a případně mne navštivte, nedávno jsem měl o této dg. pořad i v rádiu.. Opět je vše na www.euresis.cz. dr. Kolář

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat. Od roku 2010 mám panickou poruchu,léčena psychoterapií.Mé problémy, mizící a objevující v různé intenzitě jsou: pálení žáhy po kořeněném jídle, šimrání kolem žaludku, občas svědění kůže kolem žaludku, občas říhání, škytání,knedlík v krku, pálení jazyka, popraskaný jazyk, pálení pusy, zadní rýma, zahlenění, bez normální rýmy či kašle. Zhoršené při psychickém vypětí. Občas bolest zad, napětí, třes, zimnice. Praktická lékařka laboratorní odběry - v pořádku. Noční pocení. Lékařka připisuje vše psychice, radí pokračovat v psychoterapii. Nemohu mít nějakou vážnou žaludeční nemoc? Mám strach z Baretova jícnu, vředů, apod., příznaky se podobají. čím více o tom přemýšlím,tím více příznaků mám. Ale předpokládám, že pusa a jazyk mne nepálí z psychiky?Já už ale nevím, co je psychické a co fyzické. Děkuji .

Daniela Kvardová - 09.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já bych gastroskopii určitě indikoval. Můžte mít psychitrickou dg, ale můžete mít i refluxní chorobu jícnu / viz www.euresis.cz/. dr. Kolář

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať s čím môže súvisieť môj problém.Veľmi sa bojím lekárov, moja psychika prechádza cez brucho. Už dlhší čas mám problém. Z ničoho nič mám riedku stolicu ( 1- 2 krát / potom zase normálnu. Ale v poslednej dobe má bolí je to taká tupá bolesť vo výške pupku na pravej strane. V stolici nemám krv ani hlieny. Niekedy je bobkovitá, zase dlhší čas normálna. Tiež večer trpím prelievaním v črevách a plynatosťou. Ďakujem

Johanka - 09.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Máte typické psychosomatické obtíže. Neměla byste se tolik bát lékařů, my někdy nekoušeme a měla byste své obtíže řešit s gastroenterologem. dr. Kolář

Dobry den, chcem sa vas spytat na moju 4 mesacnu dcerku. Od narodenia je extremne nervozna, uplackana - este sme nemali ani jeden den bez placu. Kojila som ju 2 mesiace a aj vtedy bola dost uplackana. Boli sme u 2 neurologiciek a tam bolo vsetko vporiadku. Cca pred mesiacom sme lezali v nemocnici na pozorovani a tam jej zistili reflux 2.stupna(mala nam ale nikdy nevracala). Po kazdom jedeni som jej zacala davat Gastrotuss ale vobec to nepomahalo. Popri tom je podozrenie, ze je alergicka n BKM a tak sme presli na neocate - podrazdenie trosku ustupilo ale stale pretrvavalo. Boli sme na gastre a tam nam povedali, ze je to len vyvojove ale ze mame pre istotu prejst na Nutrilon Allergy Care. Mala nam hned prvy den zacala strasne plakat, neskor obcas vrackat a je strasne plynata. Do mliecka som jej zacala davat Nutriton proti vracaniu ale plynata a podrazdena zostala. Vsetky testy (IGE specificke) vysli negativne. DR. nam povedala aby sme presli zas na Neocate. Chcem sa spytat ci existuju nejake presne testy ci je alergicka a na co presne? A ktore mliecko je pre nu najlepsie? Je v neocate tato bielkovina obsiahnuta? A ak nie, ako si ma na nu jej telicko zvyknut? Neexistuje nejake ine mlieko okrem Nutrilonu kde je ta bielkovina obsiahnuta a jej telicko by ju prijalo? Dakujem

Kika - 09.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

nejsem dětský gastroenterolog, což zde opakovaně zdůrazňuji, nemohu odpovídat na dotazy týkající se dětí. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vám touto cestou poděkovat za to, že jste mě přijal do vaši ordinace. Děkuji za veškeré vyšetření, stanovení diagnozy a Váš pečlivý přístup ke mě. Z negativních ohlasů si nic nedělejte. Jsem ve vaší péči od září 2012 a i přes velkou vzálenost bych chtěla zůstat vašim pacientem. Děkuji moc a přeji pěkný den Chovancová

Monika - 08.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Děkuji paní Chovancová, já si nic nedělám z negativních ohlasů, ty jsou lidské, nejsem pánbůh, já jen nesnáším " prašivé" pomluvy. dr. Kolář

Dobrý den, už dva roky mne trápí téměř neustálé nadýmání. Gastroskopie vyloučila žaludeční vředy. Občas se vyskytují bolesti v nadbřišku tlumené algifenem. Tento týden se záchvaty stupňují - opakovaně zimnice a tlak v nadbřišku doprovázený střídavým píchání pod levým a pravým vrcholem žeber. Krevní testy v normě. Lékařka mi proto předepsala opět jen dietu a omeprazol - je tato léčba dostačující? Děkuji

Petr Hnyk - 08.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Není, dotazy se opakují: je potřeba udělat vyšetření na trávicí enzymy v tenkém střevě, tzv. imunohistochemické vyšetření, dělá se při gastroskopii. dr. Kolář

Dobry den, mam traviace tazkosti-po kazdom jedle nafukovanie a ked neuzijem traviace enzymy (Gastroval alebo Bioenzym), mam pocit, akoby mi netravilo. Kupila som si test na domace puzitie Food Detective a vysla mi intolerancia mliecnyh bielkovin, obilnin a vajec. Je to spolahlive vysetrenie? Asi mesiac som drzala bezlepkovu a bezmliecnu dietu, ale nezdalo sa mi, ze tazkosti ustupili. Teraz teda dietu nedrzim (milujem mliecme vyrobky, aj obilniny) ale mam obavy, ci si neskodim - ak by som ozaj netolerovala tie tri skupiny potravin. Rozmyslam ale, ci tie traviace tazkosti nie su psychickeho povodu - mam taku povahu, ze sa casto obavam a znervoznujem, obvinujem...Dakujem za odpoved.

Lucka - 07.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne , to není psychické, je potřeba podrobné krevní testy a histochemického vyšetření z tenkého střeva na přítomnost trávicích enzymů v tenkém střevě. Pak budeme přesně vědět, jaký trávicích enzym Vám chybí, jestli nemáte intoleranci lepku a jak to máme léčit. dr. Kolář

DOBRY DEN BYL JSEM NA SONU BRICHA A LEKAR MI ZDELIL ZE MA JIZVI NA SLINIVCE ZE TO ZREJME VYPADA NA CHRONICKY ZANET JESTE ME DELAL LABORATOR NA KTEROU CEKAM CHTEL JSEM SE ZEPTAT CO ZNAMENAJI TY JIZVI NA SLINIVCE A JESTLI SE TIM ZJIZVENIM PROJEVUJE PRAVE TEN CHRONICKY ZANET A NE TREBA NECO HORSIHO DEKUJI

lada - 07.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Prosím, informace Vám musí podat Váš lékař, já jsem to na sonu neviděl. Vypadá to na chronický zánt, ale fakt nemohu interpretovat cizí nálezy. dr. Kolář

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda když mi z krve vyšla alergie na kravské mléko a plus z odběru tenkého střeba mi byl diagnostikovany adultni typ hypolaktazie zda mohu např. kozí nebo ovčí mléko? nebo vůbec žádné, protože laktóza je v každém mléce? moc děkuji za odpověd\'. Karolína B.

Karolína B. - 06.11.2012

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Musíte se dívat na obal, zda tam laktóza je nebo není. Není pravda, že laktóza je v každém mléce. dr. Kolář