Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Pane doktore, chci se zeptat, mám zhoršení stavu při crohnově chorobě. Je normální, aby mi lékař napsal najednou dvoje antibiotika Entizol a Normix?Nemůže se to nějak vylučovat?Děkuji za odpověd.

Petra Krhutová - 28.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nemohu se vyjádřit. Jde o závažnou chorobu, kdy se někdy antibiotika dávají. Osobně dávám ale přednost jiným lékům při Crohnově chorobě. Přesně Vám ale opravdu poradit nemohu, musel bych Vás osobně znát, rozsah postižení.. laboratoř.. fyzikální vyšetření... dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď na 7319 - ráda bych Vás poprosila ještě o doplnění.Mám mírnou chronickou gastritidu, doporučil jste mi dále brát 1tbl APO-PANTO. Ráda bych věděla, zda by stačilo brát 1tbl od den - jak jsem zjistila, po dlouhodobějším užívání (cca po 3 měsících) léku (zkoušela jsem vyměnit za Esomeprazol Sandoz 40mg)mě sice přestane pálit žáha, ale trápí mě silné nadýmání a tlak zřejmě v tenkém střevě (celiakie ani nesnášenlivost laktozy se nepotvrdila, kolonoskopie v pořádku). Zdá se mi, že je to tedy opravdu po těchto lécích, jakoby trávicí šťávy byly utlumeny až moc. Myslíte, že by mou situaci vyřešil sukralfat? Dozvěděla jsem se o něm až z Vaší poradny, nikdo z lékařů mi ho nenabídl ... Nemá při dlouhodobém užívání nějaké vedlejší účinky, je pouze na předpis? Vážený pane doktore, děkuji Vám za poradnu, za Vaši práci i doporučení skvělé čajovny :o), Chládková

T.Chládková - 27.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

sukralfát / název: Ulcogant/ je i gastroenterology tak trošku zapomínán. Je ale báječný, netlumí tvorbu kyseliny, ale udělá povlak po horní části zažívací trubice od jícnu až po dvanáctník a chrání tak sliznici před HCl. Trávení pak probíhá dobře, HCl je přítomna. Lze jej užívat dlouhodobě, je na předpis, roztok se pije dle odměrky 3x denně vždy mezi jídly a případně těsně před spaním. Plně Vám jej doporučuji. dr. Kolář

Dobry den, pane doktore, dekuji za vasi odpoved na dotaz c. 7325. Chtela jsem se jeste zeptat, zda sukralfat lze pouzivat i pri diagnoze reflux jicnu pri nedomykavosti kardie, kdy neni pritomna zadna ezofagitida ani vred, ale pouze obtezujici pyroza a pocit knedliku v krku a zda se da uzivat kazdy den dlouhodobe. Famosan mi bohuzel taky nevyhovuje, jelikoz mi zhorsuje chronicky zanet hrtanu zpusobeny prave drazdenim krku zaludecnimi stavami. Dekuji moc za vasi pomoc.

Petra - 25.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, je to možné. je na úplně jiném principu, takže by Vám to mělo dělat jen dobře. dr. Kolář

Dobry den, pane doktore, chtela jsem se zeptat, zda jste se uz nekdy setkal s tim ze by nekdo mel potize s uzivanim IPP. Mam pocit ze urcite leky na bazi omeprazolu mi drazdi zaludek a naopak po lecich jako lanzul nebo nolpaza mam pocit sucha v krku. Jedna se o kazdodenni uzivani. Je mozne aby na nekoho lecba takto pusobila? Dekuji moc za vasi odpoved.

Petra - 25.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, je to opravu tak, asi 3-5% populace má po PPI obtíže, podobné jako popisujete, nebo na ně vůbec nepůsobí. Pak je potřeba dávat léky z jiné skupiny: napři H2 blokátory, zde je zřejmě nejlepší Famosan 2x40mg denně, nebo sukralfát / přípravek Ulcogant/, to je roztok, který udělám na sliznici jícnu, žaludku a dvanáctníku film, brání tak negativní působení HCl na sliznici a nálezy se pak hojí. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, mohu si opět ve Vašem int. obchodě objedan Sch...oil, měla jsem helicob.... děkuji za odpověď s pozdravem Bognerová

Radana Bognerová - 24.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Určitě ano, mám ho skladem. Buď si jej objednejte prostgřednictvím našeho obchodu na www.euresis.cz/shop, nebo mi napište na info@euresis.cz, co přesně potřebujete, adresu k doručení, telefon a to jestli budete platit předem / posíláme informace k platbě/ nebo na dobírku. Děkuji Vám za důvěru a hodně zdraví. Michal Kolář

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu, už 2 roky se potýkám s problémy v oblasti pravé části hrudníku, resp. žaludku (cítím před říhnutím tlak a píchnutí v pravé části). Mám za sebou spousty vyšetření, ale nikde mi neřekli problém, který by to mohl vyvolávat. Nejprve mi byly udělány krevní testy (ty byly v pořádku), následoval rentgen hrudníku, vše v pořádku. Nicméně mi byla doporučena půlroční rehabilitace, bolest stále přetrvávala. Od svého lékaře jsem dostala doporučení na gastroskopii. Tam mi pan doktor de facto nic neřekl, jen to, že mám půl roku brát léky Emanera. Po půl roce se nic nezměnilo. Nakonec mi bylo řečeno, že je to asi dlouhodobá léčba a byl mi předepsán Lanzul, který beru už třičtvrtě roku, bohužel necítím žádnou úlevu. Nechci stále brát nějaké léky, když ani neví, co mi je. Obracím se na Vás s prosbou o radu, co mám dál dělat, už si připadám jako hypochondr. Věřím, že jste velmi vytížený, ale byla bych Vám opravdu vděčná za jakoukoli radu. Předem děkuji a přeji hezký zbytek dne. Iva

Iva - 23.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Rád bych Vám poradil, ale nikdo si s problémem neví rady, léky Vám nezabírají, takže určitě je problém jinde než v žaludku. Potřeboval bych s vámi problém konzultovat v ambulanci / viz www.euresis.cz/ dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, manžela trápí neustálý kašel, po všech vyšetření, byl vyšetřen i 2x na gastroskopii, kde po druhém vyšetření byla diagnostikována brániční kýla, která však na kontrolním rengenu vidět nebyla, byl potvrzen jícnový vrozený reflux a pozánětlivé změny. Operace kýly byla jednou doporučena, jednou nedoporučena. Manžel je z toho zmaten a nechce již lékaře navšívit. Nicméně kašel (spíše takové pokašlávání a nutností vykašlat hlen) má stále. Vzhledem k tomu, že je profesionální hasič, není možné,aby takto existoval, v jeho práci je to spíše nebezpečené. Umíte nám prosím poradit? Děkuji, Eva Růžičková

Eva Růžičková - 21.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já bohužel nemoho doporučit na jedné straně konzervativní postup, t.j. užívání léků , které snižují tvorbu HCl v žaludku: tím se minimalizuje reflux a postupně i kašel, nebo léčbu operační: laparoskopickou fundoplikaci, aniž bych udělal sám gastroskopii. Máte-li zájem, výkony dělám ve své dobřichovické ordinaci: všechny infromace jsou na www. euresis.cz. Dostal by jako ostatní pacienti injekci ke zklidnění před výkonem, takž obava z vyšetření by se mohla minimalizovat. Pokud je hasič, vyšetření i případná informace o chorobě byl byla pouze jemu a Vám, abych případně neohrozil manželovu práci. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, omlouvám se, že Vás obtěžuji asi zbytečným dotazem. Dne 7.1. jsem u Vás v Dobřichovicích byla na kontrole po léčbě žaludečního vředu, Helicobactera a zánětu žaludku.Vaše zpráva, že léčba byla účinná mě opravdu potěšila. Od té doby jsem měla znouvu dvakrát silné bolesti (křeče), které mě přešli do míst pod pupkem a měla jsem silný pocit, že se dostaví průjem, ale nedostavil se. Myslíte, že je to normální? :-(Vím, že musím zjistit, které potraviny mě mohou dráždit. Bolesti přetrvávali až do ulehnutí ke spánku a nic nepomáhalo. Věřím Vám na 100%, tak mi prosím poraďte. Děkuji za Váš vzácný čas a děkuji předem za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne Nová Věra :-) Jirkov

Nová Věra - 20.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Žádný dotaz není zbytečný, ty opravdu zbytečné neodpovídám a rovnou mažu. Na 100% nevěřte prosím nikomu, ani mně, věřte hlavně sobě a dejte na své tělo. Jistě, něco není vpořádku, vyšetření bylo opravdu negativní, takže půjde o nějakou jinou příčinu. Tyto obtíže se jeví spíše jako střevní. Určitě může jít o psychosomatické problémy, i když nevím u Vás proč, nelze ale samozřejmě vyloučit nějaký střevní zánětu. Kupte si prosím v lékárně bylinkvoý čaj na střeva, jde o směs bylin, který střevní aktivitu zklid%nují a kdyby obtíže dále trvaly řekněme 2 měsíce, raději bych udělal koloskopii. Zdravím do Jirkova. dr. Michal Kolář

Dobrý den pane doktore, po roce (minulý rok zjištěn reflux)jsem byla na kontrolní gastroskopii s následujícím výsledkem z laboratoře: Částice žaludeční antrální sliznice a z přechodu antra s obrazem mírné chronické pouze ojediněle mírně aktivní gastritidy s papilární deformací povrchu. Nález připouští refluxní postižení. H.p. negativní. - Paní doktorka doporučila v případě potíží dále brát APO-PANTO. Nyní jsem bez obtíží, bez pálení žáhy, tablety tedy neberu. Dluhodobě držím rozumnou dietu - malé porce, ne sladké, ne mastné, bez alkoholu, ráno večet Aloe vera. Ale můj dotaz: Je možné, aby tento nález způsoboval mírné zvýšení sedimentace? Bylo by dobré jít na další kontrolní gastro za 1 - 2 roky? Předem velmi děkuji za odpověď a za Vaši poradnu! Chládková

T.Chládková - 20.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Sedimentaci by to zvyšovat nemělo, nálezy na žaludku se v jakýchkoliv krevních testech objeví vyjímečně. Zánět tam ale nemá co dělat, takže bych doporučoval to Apo-ome / osobně dávám silnější léky: Lanzul, Controloc, Emanera.../ užívat rok systematicky každý den ráno a pak kontrolní gastroskopii s dalším odběrem vzorků: zánět žaludku se hojí dlouho, není ale dobře mív v těle jakýkoliv chronický zánětu. dr. Kolář

Dobrý deň, pán doktor, chcem sa opýtať: Mám helicobaktera, chronický zápal stredného stupňa a miernou aktivitou. Je to vážny zápal? Gastroenterológ mi predpísal druhýkrát eradikačnú antibiotickú liečbu. Uvažujem však nad Vaším Squalenom. Zaujíma ma Váš názor. Ďakujem za odpoveď.

iveta - 19.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Toho bacila je nutno jednoznačně vyléčit. Pkud je rezistentní na první léčbu, dávám osobně svým pacientům druhá antibiotika, ale k tomu již přidávám Shark Liver Oil v dávce 3x1 1 měsíc / 1 balení/ a dále lék na snížení kyselosti žaludeční šťávy. Shark Liver Oil máme na skladě, když si ho objednáte, nepozději do středy ho máte doma. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, jsem moc ráda, že tato poradna opět funguje a velice si vážím toho, že ji provozujete ve svém volnu a bezplatně, za to Vám patří dík. mám dotaz. Již asi 14 dní trpím pocity nevolnosti a na zvracení.Je mi pořád steně, ač jím, nebo jsem na lačno. Zkusila jsem pít bylinkové čaje, jíst v malých dávkách s velmi dietně, ale nepozoruji zlepšení. Krom toho mě bolí za krkem, mám zřejmě blokádu krční páteře a chystám se na neurologii. Myslíte, že ty nevolnosti mohou být právě od krční páteře?Děkuji za Váš čas,Nikol

Nikol - 19.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, krční páteř dovede udělat jakékoliv žaludeční obtíže. Mysím, že příčina je tam. Na žaludek si kupte Anacid, sáčky, pijte mezi jídly, aspoň trošku žaludek zklidní. Kdyby trvaly žaludeční obtíže i po stabilizace páteře, pak Vám raději doporučením gastroskopii. dr. Kolář

Dobrý večer pane doktore.Můj otec 53 let užívá denně lék emanera na refluxní chorobu spojenou s pálením žáhy.Jenže problém je v tom že když tento lék užívá pravidelně a pak je mu dobře přestane tento lék užívat a pak se mu pálení žáhy vrátí o to silněji a dostavují se uněho i bolesti břicha po každém jídle špatně se mu polyká a bolí ho i pití obyčejné vody.Chci se vás tímto dotázat jestli takhle žaludek i břicho opravdu reaguje když otec tento lék samovolně vysadí.On ho pak opět začne užívat ale dlouho trvá než se mu vše zklidní.Víte mám totiž obavy aby toto vše nezkrývalo nějakou vážnou chorobu a mám o otce strach.Mnohokrát děkuji za odpověd.S pozdravem Zbynek Jarolím Ostrava

zbyněk - 15.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Rozhodně bych doporučoval kontrolní gastroskopii s odběrem vzorků na histologické vyšetření z jícnu. Jinak bych dával Emanera v jeho případě dlouhodobě, bez vysazování. V období klidu menší dávku, při zhoršení dávku větší. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore,chtela jsem se jen zeptat,jaký je rozdil mezi vaším produktem ENZYME STAR a PANCREOLANEM.Mám zjištěný duodenogální reflux a mám pocit,že mi někdy vice zabíra pancreolan,nez Helicid.Od vás jsem už měla aloe gel a aloe roztok a byla jsem spokojená.Prosim ještě jeden dotaz,pří mych potižích stačí kontrolní gastro jednou za dva roky i s histologii?Dekuji moc za vasi poranu určitě pomáhá mnoha lidem.Iva

Iva - 15.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Podívejte se na složení Ezyme Star a Pankreolanu. V pankreolanu proti enzymům od Starlifu nejsou skoro žádné trávicí enzymy. Ano, gastroskopie s odběrem vzorků stačí 1x za dva roky.

Dobrý deň! Neviem či ste dostal moj dotaz zo včera. Chcem sa opýtať, aké je riziko vzniku rakoviny žalúdka u mňa, keď matka mojho otca zomrela na rakovinu žalúdka vo veku 76 rokov. Ďakujem za odpoveď.

Eva - 15.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nemáte zvýšené riziko rakoviny žaludku. dr. KOlář P-S. dotaz jsem dostal, nemohu ale odpovídat denně!!

Dobrý deň,chcel by som sa opýtať či je možné že aj po nasadení ATB HP nevymizne? Môže sa stať niečo také že nevymizne nikdy? Ďakujem za odpoveď

Marcel - 13.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Některý helicobacter je rezistentní. Osobně volím při neúspěšné léčbě jinou kombinaci antibiotik, pokud ani pak není efekt, dávám přírodní antibiotikum squalen v podobě přípravku Shark Liver Oil / viz www.euresis.cz/shop/ 3x1 spolu s Lanzulem 30mg 2x1 po dobu jednoho měsíce, Efekt pak byl vždy. V krajním případě lze vzorky ze žaludku odeslat na mikrobiologické vyšetření, kde nám jsou schopni stanovit citlivost na ATB. To znamená: helicobacter pylori lze vyléčit vždy. dr. Kolář

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho klesnou protilátky v krvi, podle kterých se určuje celiakie. Držela jsem dva měsíce bezlepkovou dietu, aniž bych měla vyšetření a cítím se lépe. Jak je vyšetření z krve spolehlivé? Děkuji za odpověď.

Petra - 13.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Vyšetření z krve je jen orientační, podstatné je vyšetření na enzymy z tenkého střeva při gastroskopii. Pokud protilátky, tak proti transglutamináze, to je nejobjektivnější. Pokles protilátek je individuální dr. Kolář

Dobrý den pane doktore.Asi před rokem mi byla zjištěna mírně nedomýkavá kardie v 41cm.Gastroenterolog mi předepsal nolpazu 40 mg užívat vždy ráno.Ale žáha mne zlobí více méně pořád.Proto bych se vás chtěl dotázat zda i po tak dlouhé době je to normální nebo to chce změnu léku.Je nolpaza kvalitní lék na mé problémy? A pokud dovolíte ještě jeden dotaz.Všude se nyní mluví a píše o překyselení organizmu a nabízejí se i různé přípravky na odkyselení organizmu.A proto by mne zajímal váš odborný názor na tento problém.Souvisí opravdu pálení žáhy s překyselením organizmu? Velice vám děkuji za odborné zodpovězení mého dotazu.A přeji vám vše nejlepší v novém roce a hodně spokojených pacientu.S pozdravem Pepa.

josef - 13.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nolpaza je správná léčba, pokud pak trvají obtíže, bude asi diagnosa ne zcela vpořádku. Překyslení organismu je firmení trik společností, které prodávají detoxikační léky. Z medicínského hlediska je to hloupost. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore,minulý týden jsem zasílala dotaz...asi byl dlouhý a nesmyslný,za což se omlouvám.Zeptám se tedy jen zkráceně.Po 2letých problémech dg.těžká chronická gastritida,vysoce pozit.HP.Přeléčen kombinací Augmentin,Klacid,Loseprazol(ten stále ještě beru).Podezření na celiakii (dle zvýšení IEL nad 30),odběr na protilátky negativní.Po léčbě kandidoza,brala jsem probio VSL3 týden, nyní beru na radu lékarnice Hylak.Je tato léčba správná,u Hylaku píšou při chron.gastr.pouze na doporučení lékaře.Nyní 14 dní po dobrání atb,jak dlouho je třeba Hylak ještě brát,popř.doporučíte mi jiný lék?Plánujeme brzy těhotenství,chtěla bych dát žaludek a organismus do klidu,pročistit a udělat vše proti návratu HP...doporučíte mi něco vhodného z Vašich přírodních preparátů?Nezlobte se,že Vás stále obtěžuji.Samozřejmě,pokud myslíte,že je toto na konzultaci,velmi ráda se objednám.Hezkou neděli,Petra

Petra Dohnalová - 13.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano , já jsem neodpovídal, protože dotaz byl strašně komplikovaný, i Váš problém, ať ho zkrátíte jakkolic nevyřešíme v této poradně, to je fakt moc složité, je nutná osobní konzultace. Je mi to líto, ale některé věci zde nelze ani zkoušet řešit, mohl bych ublížit, poradit špatně... dr. Kolář

Dobry den pane doktore,jsem po operaci fundoplikace,operace byla provedena v Březnu 2012 a před vanocema jsem byl na vyšetřeni gastroskopii protože mě bolel jicen a žaludek.Pan doktor mi řekl že mám Duodenogastrický biliární reflux a nasadil mi 3 krát denně lék Itoprid 50mg,na 14 dni na vyzkoušeni.Bylo to lepši , tak jsem prašky vysadil,měl jsem je brát 14 dni,ale problem se vrátil.Chtěl bych se vás zeptat jak dlouho mohu tento lék brát,je to vlastně lék Ganaton a k tomu beru aloevera gel kterej mi od vas koupila známa.Mám dodržovat nějakou dietu?Jde vylečit tento reflux nebo nějak zmírnit?Vždy jste mi dobře poradil a jsem rád že stále funguje poradna a velice si vážim specialistu jako jste vy,ješte jednou děkuji a přeji hezkej vikend.

Michal - 11.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Reflux žluči do žaludku je velmi častý problém. Nesouvisí to s fundoplikací. Léčba je nastavena dobře, většinou stačí brát Itoprid 2x1 před jídlem a Aloe vera gel, ten stačí i jen jednou denně. Léčba ale musí trvat déle, aspoň 3 měsíce, pak byste se problému měl zbravit. Děkuji za chválu, těší mne to. dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore. Předem děkuji za Váš čas. Již asi týden pociťuji při polknutí, jako bych cítila pohyb sousta z jícnu do žaludku. Zažívací obtíže nemám, chuť k jídlu mám normální. Žáha mě nepálí. Poradíte, prosím? Děkuji.

Monika - 09.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Můžete mít zánět jícnu, byla by vhodná gastroskopie s odběrem vzorků z jícnu. dr. Kolář