Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý deň pán doktor, poprosím Vás o radu. Na sone mi našli žlčníkový kameň veľký 16 mm. Skoro žiadne problémy mi nerobí, koliky nemám, sem-tam cítim trocha tlak pod pravým rebrom. Jem aj slané, aj kyslé, mastné jedná. Je potrebná operácia? Ďakujem za odpoveď.

Lucia - 11.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Opreraci nedoporučuji dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, lékař mi doporučil po potížích se žaludkem a pálení žáhy Emaneru 40mg. Žaludek se zdá být lepší, ale mám křeče v břiše a pocit nadýmání. Je možné, že je to s tím spojené? Mohu to nadále brát? Na Gastroskopii jsem objednaná. Děkuji.

Pavlína - 09.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, tento vedlejší účinek léčby může být, je to ale přechodné, podstatné je, že vám obtíže, na které jste Emaneru dostala, ustupují. Berte tedy dále a gastroskopie se nebojte, opravdu to nic není / sám jsem ji podstoupi dvakrát a za půl hodiny jsemuž sám vyšetřval pacienty. dr. Kolář Prosím, toto je na 8 dní poslední zodpovězený dotaz, dnes odjíždím na kongres do Portugalska a následně jsem si tam několik dní udělal dovolenou. Všem přejí hezké dny v Česku a za týden nashledou. Resp. na písanou. Kolář

DOBRY DEN NA GASTROSKOPII ME NAPSALI ZE MAM JICNOVE VARIXI PRVNIHO STUPNE CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTI JE TO NEJAKE NEJAKE SPATNE ONEMOCNENI A JESTLI SE MUZE ZHORSOVAT A NA DRUHOU STRANKU CO DELAT ABY SE TO NEZHORSOVALO MAM MIRNOU STEATOZU JATER ZJISTENOU NA SONU ALE JATERNI KREVNI TESTY JSOU V PORADKU NEMOHLA TO TEDA ZPUSOBIT TA STEATOZA DEKUJI

VLASTA - 07.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je otázkou, zda máte skustečně jícnové varixy. Ty vznaikajá prakticky vždy u závažných chorob jater, a to očividně nemáte. Možná jsou zam jen tzv hemangiomy, t.j.nakuůpní cév, a nemusí jít o varixy. Musel bych Vám udělat gastroskjopii, apk Vám mohu říce závěr. Pokud jsou to varixy, lze léčit, léčit průvodní jaterní chorobu, pak vyrixy mohouvymizet. Při neléčení jaterní diagnosy jde o závažný stav, kdy se varixy mohou zvětšovat a hrozá krvácení z nich. dr. Kolář P.S. Jestli máte zájem, objdnejte se ke gastroskopii do Dobřichovic: viz www.euresis.cz/. Máte-li zájem o vyšetření u mne, tak zavolejte až po 18.2. příští týden má sestřička dovolenou a já jsem na kongresu v Lisabonu . dr. KOlář

Dobrý den. Chcem sa opýtat je normalne ze ked nieco zjem par minut a idem uz na zachod? nemam hnačku proste normalna stolica. ale mam potom divny pocit na brusku.Ďakujem

- 07.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je to normální. jen má rycheljší trávení. Jezte více masa. hezký den dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, odpovídal jste mi na dotaz ohledně ibalginu (Siera Leone).Můžete mi tedy doporučit nějaký šetrnější lék při nachlazení, chřipce, horečce, zimnici ... Děkuji

Tereza - 06.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Coldrex, všechny léky s paracetamolem, Korylan: Codein, paracetamol, zeptejte se na léky, které nedráždí žaludek. dr. Kolář

Dobrý den..chtel bych po vás informaci!Beru už dlouhodobe(2roky)pantoprazol mylan 40mg 2x denne.Mam zanet jicnu.A mel jsem velke palení žahy.Po vysetření na gastroskopii mi ho lekař na ordinoval..Ale abych řekl pravdu,sice jsem se zbavil palení žáhy ale mam stale vetší problémy s velkým nadýmaním,přibral jsem na vaze,otekle oči,celkově si přijdu mene pohyblivý...Četl jsem že přípravek není vhodný pro pacienty s nemoci jater(mam žloutenku typu C)...lekaři jsem tyto skutečnosti již oznamil,ten me poslal na jaterní testy a mam je prý v norme,jen trochu zvyšené.Co se týče stravy,snažím se dodržovat dietu,a nepiji alkohol až na nejaké vyjímky(narozeniny atd)..mužete mi prosím pomoci???Da se tento přípravek nahradit jiným,který by byl pro mne vhodnejší?Pokud ano sdelte mi jaký a jestli je dostupný bez receptu ci musím poprosit sveho lekaře aby mi ho napsal!Moc dekuji,s pozdravem Kostečka Antonin

Antonín kostečka - 06.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já od firmy Mylan léky nepíšu.doporučím Vám originální preparát Controloc. Nicméně léky není vhodné užívat déle než 5 let, nevadí játrům, to je jen plašení lidí v příbalových letácích, ale dlouhodobě tlumí tvorbu žaludeční kyseliny, která je nutná pro trávení...takže také nedobře. Je nutné řešit příčinu, Je nutné řešit příčinu refluxu, to je např. odoperovat brániční kýlu. Nevím. Musel bych Vám udělat gastroskopii. dr. Kolář

Dobrý den, již několik dní mne trápí vylučování žluči místo stolice. Tedy stolice je normální, jen občas vylučuji jen šťávy (žluč). Děkuji

Kateřina Koláříková - 06.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

To není nic špatného, občas se tvoří více žluči... dr. Kolář

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho lze užívat lék Controloc 40mg 1x denně. Užívám ho druhým rokem a pomáhá mně. Děkuji za poradnu a za odpověď.

Helena - 05.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Do 5- ti let, pak je nutná přestávka, aby se buňky, které tvoří žaludeční kyselinu, mohly vzpamatovat... dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se jenom zeptat, jestli mohu při užívání Lanzulu 30 mg brát zároveň ibalgin 400. Děkuji za odpověď.

Tereza - 05.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ibalgin je lék jedovaný nejen na žaludek , ale na celou řadu orgánů a užívá se snad již jen u nás a v Rusku , možná ještě v Siera Leone. Rozhodně nebrat. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda je možné běžnou sonografií břicha zobrazit i ledviny a nadledviny?

Iveta - 04.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, bez problémů dr. Kolář

Dobrý den,před 14dny jsem byla u Vás na vyšetření.Byl nalezen vřed a naordinován lék Emenara.Měla jsem dát vědět,jak se daří.I když jsem hned onemocněla chřipkou a brala týden antibiotika,žaludek se zklidnil,je mi podstatně lépe.Žaludek již téměř nebolí.Lék mám na tři měsíce a pak se zase objednám na kontrolu.Akorát nevím,zda do Dobřichovic a jestli budu absolvovat zase vyšetření.Děkuji Kořínková

Kořínková Petra - 04.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Paní Kořínková, nepište mne jako moje pacientka příště do poradny, ale normálně na e-mail. Před dobráním léků se objednejte přímo na kontrolní gastroskopii do Dobřichovic. dr. Kolář

Dobrý deň. Prosím Vás, mám 19 rokov a asi dva mesiace mi škvrka v bruchu. Dôvodom nieje hlad. Objavuje sa to najmä keď je ticho, a asi mi rozumiete že je to veľmi nepríjemné. O mesiac mam maturity a nemôžem si dovoliť takéto problémy. Chcem sa opýtať, myslíte že je šanca že by pomohla črevná sprcha ? Ďakujem :)

Zuzana - 02.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Škroukání v břiše je normální , jde o peristaltiku. Jezte často a málo a nebude to. črevná sprcha, soudím , že jde o hydrocolon rozhodně nedoporučuji. dr. Kolář

Dobrý večer prajem.Tak chcem sa opýtať asi pred mesiacom a pol som dostal výsledky že mám pozitívneho HP lenže pani doktorka odložila gastrofibroskopiu na neskôr lebo to bolo pred Vianocami a že som nebol krajný príprad.Tak mi kázala doniesť výsledky po mesiaci výsledky už boli negatívne.Môže sa to z ničoho nič zmeniť? Lebo mám škrvny okolo úst a tie stále nezmizli.Ďakujem vopred za odpoveď.

Samuel - 01.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jedině objektivní výsledky na helicobactera pylori jsou při odběru vzorků ze žaludku. Doporučuji Vám gastroskopii s odběrem vzorků na mikroskopické vyšetření a rychlý ureázový test. dr. Kolář

Dobrý den.Po nějaké době opět potřebuji poradit.V loni v lednu jsem měla ATB přeléčeného Hp.Letos jej má dg.manžel,léčen také ATB.Chtěla bych vyzkoušet od Vás Schark oil,jaké dávkování např.Nolpaza 40mg/dennně k tomu přidat?Celková kůra je na měsic?A beru k tomu ještě Aloe star 1/2 odměrky ráno, 1x Alfa a ještě Imunity star večer 1tbl.Dá se to vše takhle kombinovat aby toho nebylo moc.Děkuji moc za odpověď.Jana

Jana - 30.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne není toho moc, vše jde dobře k sobě, stran helicobactera je kombinace: Shark Liver Oil 3x1 1 měsíc / 1 balení/ a Nolpaza 40mg 2x1 po dobu rovněž jednoho měsíce, pak je efekt léčby Helicobactera pylori srovnatelný s antibiotickou léčbou. dr. Kolář

Děkuji Vám za zodpovězený dotaz ohledně ,,možosti nediagnostikovaného zánětu slinivky,, Byl jsem u Vás na vyšetření - kolonoskopii a sonu slinivky. Cestoval jsem zdaleka a nesmírně si vážim Vašeho přístupu k vyšetření, konzultaci a obecně k pacientovi jako takovému. Jen jsem bohužel absolutně bezradný co se týče mého zdravotního stavu. Vše je všude v pořádku a mé obtíže jsou spíše horší než lepší. Mám jako člověk dle svého názoru a podle svých potíží, podezření na onemocnění slinivky, jen nevim jak mám dosáhnout potvrzení svého mínění. Pokud by Vás cokoliv napadlo, co by mi mohlo pomoct od bolestí v levém podžebří,problémy s vylučováním a bolestmi trávením, byl bych moc rád. Chci zdůraznit, že jste profesionál se vším všudy a za Vaši prác Vám moc děkuji !!!

Michal Kučera - 30.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

k vyloučení nemoci slinivky je potřeba krevní testů na enzymy slinivky břišní, sonografie slinivky a CT slinivky břišní. Pokud jsou všechna vyšetření negativní, jsou nezávisle na sobě, pak můžeme s jistotou říci: nemáte onemocnění slinivky břišní. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás poprosit o radu. Jsem 3 roky po laparoskopické operaci žlučníku, asi 2,5 roku mě trápí denodenně voda ve stolici 1x až 2x denně. Prošla jsem veškerá vyšetření, vše v pořádku, akorát na gastroskopii mi zjistili hojně žluči v jezírku. Může to být příčina mých potíží a co by se s tím dalo dělat? Moc děkuji za odpověď.

eva - 29.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Obtíže jsou důsledek odstraněného žlučníku. Jde o funkční problém, který se dá řešit, je ale nutná návštěva u mne v ambulanci. U vašich obtíží často kombinuji západní lék s přírodními, efekt bývá dobrý. Máte-li zájem, rád Vás přivítám v pražské ambulanci /viz www.euresis.cz/ dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat na problém , když ležím na zádech a polknu cítím v krku zaškrundání, mívám to i při pocitu hladu nebo po jídle.Ten pocit je jako když zakručí v břiše, ale mě zakručí v krku.Na ORL vyš. jsem byl nic nenalezeno.Také mám občasné pálení žáhy a škrábání v krku.Může škrundání v krku způsobovat i problém s krční páteří?Mám velké bolesti zad.Děkuji za odpověď.

Václav Jiroušek - 29.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Myslím, že Vám nedovírá svěrač mezi jícnem a žaludkem, Bezpečně Vám to diagnostiku gastroskopie. Pálení žáhy je příznak zánětu jícnu. dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, je možné chybou doktorů, nebo shodou neštastných náhod, že ,mi nebyl diagnostikován akutní zánět slinivky břišní ? Do nemocnice jsem se dostal až po 4,5 dnech od začátku problémů, tedy vysoké horečky, nevolnosti, malátnost - avšak bez bolestí epigastria. Hodnot amilázy, glukozy a podobných indikátorů byla 4,5 den od počátku problému v normě. Vysoké bylo CRP a příznaky bakteriální infekce. Je možné že se to dalo ,,nediagnostikovat,, a vše mohlo přejít např. v chronický zánět slinivky ? Děkuji za odpověd...

Tomáš - 29.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, možné to je. Více se vzhledem k tomu, že Vás neznám nemohu vyjádřit. Onemocnění slinivky břišní jde často velmi těžká rozeznat. dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore. Psal jsem vám téměř před půlrokem ohledně mých problémů - škubání, tiky, cukání v horní části břicha, nepravidelně jednou vlevo, uprostřed, vpravo, v podžebří a jen vždy když jdu v noci spát tak mě to i probudí. Antidepresiva nezabrala, veškerá vyšetření nic neprokázala, ani krev. Nic mě nebolí, jsem v pohodě. Jen ty noční nepříjemné záškuby v břiše a k ránu to přejde a přes den normálně funguji, ale jakmile večer zalehnu vlevo cukne, v pravo a už se to rozjede. Dloubavé ,bublavé škubání.. nevím si rady ani lékaři. Nemůžou to být střeva? Břicho mám měkké, opravdu od hlavy k patě prohlídnut včetně prášků AD, nic nepomáhá. Prosím co by to ještě mohlo být a co můžu pro to udělat, je to vždy v noci nepříjemn énikoliv bolestivé, dokonce to i probudí jek to dloube. V krvi nic nenašli. Děkuji předem za jakoukoliv radu. S pozdravem Martin F.

MartinF - 29.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jde jistě o svalové spasmy, jakoby svalové křeče lokalizované na břišní stěnu. Je potřeba vyšetřit hladinu vápníku a hořčíku v krvi, v případě, že budou hodnoty vpořádku, berte si před spaním lék na uvolnění svalstva, nejlepší je Mydokalm. dr. KOlář

Dobrý den, pane doktore, asi necelý měsíc mám problémy se zažíváním a zhoršuje se to a to tak,že cokoliv sním tak mám pocit, že mám v žaludku kámen, mám pocit jako při pálení žáhy, ale žáha mne nepálí. Někdy jdu třeba čtyřikrát za den na záchod. Občas mám bolesti v podbříšku a v žaludku mám většinou křeče a někdy mne píchá i na hrudi. Myslela jsem, že mám střevní chřipku, ale vůbec se to nelepší. Jsem z toho už zoufalá, někdy mám pocit na zvracení. Na vyšetření jsem zatím nikam nešla, protože jsem měla půl roku stres a problémy se zažíváním jsem měla často a vždy to přešlo,ale teď mám pocit, že se to opravdu zhoršuje. Je mi dvacet let tak stále doufám, že to nic závažnějšího nebude. Chtěla bych se zeptat, jestli je tedy možné se u Vás objednat když si zavolám. Děkuji moc za pomoc

Dominika - 28.01.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Myslím si , že jde o psychosomatické obtíže jako důsledek stressu. Máte-li zájem, objednejte se, ale prosím do Prahy, kde konzultace stojí 500 Kč. V Dobřichovicích mám konzultace vpodstatě vyhrrazené pro místní pacienty z Poberounska. Mou domněnku můžu potvrdit jen po osobní konzultaci s vámi. dr. Kolář