Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den, zhruba necelý týden zaznamenávám bolestivý tlak za hrudní kostí,někdy silnější, jindy slabý v podobě, která se podobá polknutí většího sousta nebo vody s hodně bublinkama.V roce 2008 mi byla diagnostikován reflux. Omeprazol beru jen při potížích 1x denně na lačno.Prosím o radu co s tím? Děkuji za info.

Lenka - 05.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nejprve je nutno vyloučit kardiální příčinu obtíží: takže 1/ EKG, pokud bude v normě, tak je nutná kontrolní gastroskopie. dr. Kolář

Dobrý deň, pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu, lebo som už zúfalá. Asi pred 3 rokmi mi bola vykonana cholecystektómia, mám oslabenú imunitu, som alergik. Pracujem v zahraničí, keď som sa vrátila domov, bolo po prerábaní a ja som sa asi za 3 dni nepekne osypala,vyzerá to ako zrohovatená pokožka, draplavá, je to zváštne, bola som na kožnom vyšetrení, dostala som hormonálnu masť afloderm a bolo mi povedané, že je to alergický prejav. Asi na 10 dní tento prejav zmizol a všetko sa zdalo byť v poriadku. ale o 2 týždne sa tento výsip vrátil. je to v spánkovych častiach tváre, na lícach, mala som to aj na krku, a samozrejme, mám to aj teraz. neviem, či to nie je spôsobené tým, že mi žlč nepretržite preteká, či je niečo s črevami alebo pečeňou, neviem. Začínam sa toho dosť báť, som z toho viac ako zúfalá. vyzerá to ako znetvorená pokožka. je to otrasné, neviem, či sa mám opäť obrátiť na kožnú lekárku, alebo na alergologičku alebo rovno zájsť za gastroenerológom? Vopred Vám ďakujem za radu.

Michaela - 02.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nemyslím si, že kožní příznaky souvisí s případným onemocněním zažívacího traktu. Rozhodně byste měla navštívit v první řade dermatologické pracoviště, které by si léčbu i případné vyšetření mělo indikovat. dr. Kolář

Dobrý deň, prosila by som odpoveď na otázku, ako dlho môže pacientka užívať liek Nolpaza 40, ak má problémy so žalud. šťavami. Tento liek užíva už niekoľko rokov a okrem toho užíva aj iné lieky vzhľadom na jej vek 80 rokov, berie lieky na tlak, srdce, cholesterol a i. Z toho množstva liekov ju už bolí žalúdok. Smela by Nolpazu užívať každý druhý deň? Ďakujem za odpoveď Simona

Simona111 - 02.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ve vyšším věku může užívat tento lék trvale. dr. Kolář

Dobrý večer, pán doktor. Obracia sa na Vás touto cestou, pretože som ešte nenašla dostatok odvahy zájsť naozaj k lekárovi. Mám problém za ktorý sa veľmi hanbím, ale neviem s tým nič urobiť. Ide o to, že mi stále zapácha z úst - ale zo žalúdka. Čítala som niečo o \"horúčosti\"žalúdka a veľa vecí sa mi s tým zhodovalo. Mám to už dlhú dobu-roky, ale teraz sa to ešte zhoršilo. Bývam na internáte a tá strava je biedna, možno Je to aj tým. Prosím Vás, pán doktor, pomôžte mi nejako. Čím to môže byť spôsobené a ako tomu zabrániť, ako to vyliečiť? Ďakujem Vám veľmi pekne za Vašu odpoveď

veronika - 28.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je naprosto jasné, že je potřeba udělat vyšetření jícnu a žaludku: gastroskopii. Zřejmě Vám nedovírá svěrač mezi jícnem a žaludkem a zápach z úst je důsledek, dále pak i ORL vyšetření. Problém jako je váš, má velmi mnoho lidí, nestyďte se, tím se nevyléčíte! dr. Kolář

Dobrý den, potrebuji poradit, trpim nadmernou plnytoosti kazdy den, snad po cemkoliv co pozru,trapi me to i nekolik dni v kuse ( nekolik let), snad ani nelze vysledovat zda je to po urcitem jidle. Jim pravidelne, cvicim, tekutin mam dostatek, snazim se jist zdrave a preci zadna uleva.....Mam dolni dyspeptický syndrom?... Nevim co uz pro to udelat...dekuji moc za radu

Katka - 27.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Plynatost je jedním z příznaků, kterým se může projevovat téměř jakákoliv choroba zažívacího traktu. Byla by vhodná konzultace u mne v ambulanci. dr. Kolář

Dobry den chcem sa Vas opytat ci je normalne citit sa zle po operacii hiatovej hernie ktoru som uskutocnil pred 4mesiacmi stale mam pocit na vracanie pocit plnosti po ranajkach nevolnost neustale nafuknute brucho taktiez. Beriem nolpazu 40mg 2krat denne a nepocitujem zlepsenie.uz som s toho na nervy a neviem co mam robit.prosim Vas o radu co by som mal este spravit aby som sa citil lepsie. DAKUJEM PRAJEM PEKNY DEN.

miro - 27.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Po operaci hiátové hernie někdy bývají obtíže delší dobu, hlavně v případě, že jste operována na pracovišti, kde nejsou v této operaci tak sběhlí. Po operaci není nutné užívat žádné léky, tedy ani Nolpazu. Jestte málo , často, vše vždy trošku zapíjejte, kupte si v lékarně čaj proti nadýmání, vhodný je zázvor, fenykl, kmín,,.... Určitě to brzy přejde, nebojte se. dr. Kolář

Dobrý den, pravdepodobne mám vonkajsí hemeroid. Je asi centimeter od konecníku o velkosti hrásku, na dotyk je trochu bolestivý. Chcel by som sa opýtat aké vysetrenia ma cakajú ked prídem k odborníkovi. Som z toho úplne vystrasený a neviem si predstavit aké to musí byt nepríjemné absolvovat kolonoskopiu a podobné veci.

Ondrej - 26.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Je-li to hemerhoid, běžte k praktickému lékaři, vyhřezlý hemerhoid pozná každý student medicíny... dr. Kolář

Dobry den. Pan doktor chcem Vam velmi pekne podakovat, ze davate ludom moznost aj takymto sposobom riesit-resp. usmernovat riesenie zdravotnych problemov. Mam 28 rokov a 5 rokov sa liecim na GERD s IPP. Zaujimalo by ma ci tieto lieky mozu mat vplyv na imunitu, kedze odkedy sa liecit prekonala som niekolko dost tazkych crevnych viroz (to comu sa hovori crevna chripka) s teplotami takmer 40 a dost brutalnymi hnackami. Pred liecbov mi sice byvalo zle-ako to pri GERD byva, ale nikdy dovtedy som nemala taketo crevne virozy dokonca ani ked to mal niekto s kym som bola v kontakte. Mohli mi IPP takto zruinovat imunitu??A co by sa s tym dalo robit, kedze budem na lieky odkazana zrejme este dlho. Dakujem a pekny den

Karolina - 26.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

5 let je maximální doba , kdy tento typ léků /IPP/ pacientům dávám. Správně říkáte: ano, při delším užívání může lék ovlivňovat imunitu, dále dělá to, že se postupně zastavuje produkce HCl v žaludku a atrofují určité žaludeční buňky, pak je vyšší riziko vzniku rakoviny žaludku / po mnoha letech po užívání/. Rozhodně ne déle než 5 let!!/ navíc je Vám 28 let, to se přece musí vyřešit jinak, než trvalým braním chemie/ dr. Kolář

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda bude ještě k dispozici preparát Trend relax? Už ho vyhlížím delším dobu, ale je stále dočasně vyprodaný...Beru jej občas v kombinaci s Protect Liver (který tedy užívám dlouhodobě a pravidelně) , před 5 lety jsem prodělala ERCP, následně CHCE, poté trpěla úpornými průjmy a musím teda říct a poděkovat Vám, že jsem , řekla bych, téměř bez obtíží :-) Děkuji za informaci. Zdeňka

Zdeňka - 26.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Od zítra ho mám, klidně udělejte objednávku. dr. Kolář P.S. jsem nadšen, že je vám dobře, ne vždy to tak bývá, většinou jen poleví intenzita obtíží.

Fisury ?? Dobrý den, občas se mi stává, že po stolici se objevuje na toal papíře jasná krev. Domnívám se, že jde o fisury. Je možné u Vás v Dobřichovicích vyšetření a léčba ? Doposud jsem používala čípka Preparation H, ale teď nějak přestaly zabírat.Případně můžete nějaké čípky doporučit ? Děkuji předem za info. KP

Karolína - 26.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, je dokonce velmi vhodné vyšetření udělat: konečníku: rektoskopie. Objednejte se prosím do Dobřichovic: telefon na sestřičku je 725753599. Děkuji Vám předem za důvěru. dr. Kolář

Dobry den pane doktore,mam gerd II leky pantoprazol, motilium.Potize mam porad pocity na zvraceni pri dietni chybe bolesti bricha vystrelujici az do zad. Bez uziti pantoprazolu paleni zahy jde mi o to ze je uzivam asi tak 2 roky a bez znamek zlepseni jaka je pravdepodobnost pri opakovanych zanetech dostat Barettuv Jicen snazim se jist zdrave ale vubec to nepomaha bohuzel se zivim jako ridic kamionu kde je to stravovani takove vselijake jak casto musim chodit na endoskopii existuji nejake jine leky popripade bylinky na zlepseni stavu za odpoved dekuji preji hezky a nikym a nicim nezkazeny den Honza

HONZA - 25.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Díky za krásné přání!! Bylo by nejvhodnější, kdybyste si sehnal minulé nálezy a objednal se ke mně do poradny, Jedině tak můžeme problém řešit a vyřešit. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore,v poslední době mám pocit,že mám něco uvízlého v krku,někdy to necítím skoro vůbec,někdy více.Užívám Lansoprol,může to být příznak k refluxu,i když před tím jsem to neměla?Děkuji za odpověď . Jiřina

Jiřina - 24.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano, určitě ano. Nejdříve si ale dojděte na ORL, pak se případně objednejte na gastroskopii / podrobné informace jsou na www.euresis.cz/ včetně refluxní choroby jícnu. dr. Kolář

Vážený pane doktore, v listopadu mi při gastroskopii byla nalezena bakterie HP a těžká chronická gastritida. Brala jsem dvoje atb plus omeprazol 2x40 mg po dobu jednoho týdne,nyní ještě omeprazol dobírám jednou denně 40 mg po ránu. Nyní se cítím lépe! Podstoupila jsem kontrolní gastroskopii,na výsledky čekám do poloviny března. Nyní se snažíme o miminko a tak by mne zajímalo, zda omeprazol kontraindikuje těhotenství a zda si myslíte,že mám počkat další měsíc na výsledky eradikace. Je mi 36 let, takže dále otálet s těhotenstvím už se mi moc nechce, na druhou stranu bych nerada ohrozila zdraví mé či třeba mého dítěte. A poslední dotaz...jak se nákaze HP vyhnout, abych ji znova nedostala? Nemůže ji mít třeba manžel nebo syn, kterému jsou 4 roky a samozřejmě se občas napijeme ze stejné sklenky nebo olíznu prckovi lžičku. A co líbání? Ptám se napřímo, neboť na internetu nalézám rozporuplné info. Děkuji Vám, hezký víkend.

Lenka - 23.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Léčbqa byla špatně, antibiotika se mají brát 2 týdny a 4 týdny omeprazol. Cítíte-li se lépe, omperazol vysaďtea a klidně buďte těhotná. případná reinfekce Helicobacterem je možná, až po kojení. To ale fakt počká, nebolí-li Vás žaludek, moc Vám těhotenství přeju. dr. Kolář

Vážený pane doktore,již několik dní (zhruba 11) trpím silnými bolestmi v horní části břicha (nejspíše tedy žaludku), které často přecházejí do křeče a pocit plnosti žaludku, mám pocity na zvracení (zejména po jídle)a občas i průjem středněhnědé barvy. Teplotu nemám.Má praktická lékařka mi předepsala omeprazol a kinito, které užívám šest dní ale zatím bez známek zlepšení. snažím se jíst méně a častěji světlé pečivo a banány avšak už si nevím rady, co dále dělat. Ani nevím, co tyto příznaky signalizují.Mohu se zeptat na možnosti, které by to mohli být?Mám obavy z karcinomu žaludku. Je mi 23 let. Mnohokrát děkuji za odpověd.

kateřina Majerová - 20.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Obávám se, že možnosti diagnos jsou velmi široké a bez konzultřace s Vámi v ambulanci to řešit nelze. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore.Chtěl bych se vás dotázat jak to je s léčbou heliobaktera.Jedni lékaři gastroenterologové uvádějí že se má vymítit vždy jiní gastroenterologové uvádějí že né že je to zastaralý názor a již se od vymícení ustupuje.Mohl by jste mi napsat jak to má správně být.Děkuji František Pržno

františek - 20.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Helicobacter pylori přeléčuji vždy. Není to zastaralý názor. Bacil jednoznačně přispívá ke vzniku zánětu v žaludku, vředům a při dlouhodobé infekce je vyšší riziko rakoviny žaludku. Nejde o názor zastaralý / měsíčně čtu na téma gastroenterologie americkou odbornou literaturu. dr. Kolář

DOBRY DEN PANE DOKTORE, BYL JSEM NA GASTROSKOPICKEM VYSETRENI PRI ZAVADENI HADICKY ME TO HODNE DRAZDILO KE KASLI A I KE ZVRACENI LEKARKA TAM MELA ZAVEDENOU UZ SKORO CELOU HADICKU A ZNICEHO NIC JI CELOU VYTAHLA A ZNOVA JI TA ZACALA ZASOUVAT TO UZ ME KE KASLANI NEDRAZDILO POTOM VSE PROHLEDLA REKLA ZE JE TO VSE V PORADKU A HADICKU VYTAHLA KDYZ JSEM SE JI ZEPTAL NA TY KOMPLIKACE PRI PRVNIM ZAVADENI TAK MI AKORAT REKLA ZE HADICKA VKLOUZLA NEKAM JINAM NEZ MELA TAK JSEM SE VAS CHTEL ZEPTAT JESTLI JE TO VUBEC MOZNE ZE HADICKA \" VLEZLA\" NEKAM JINAM JAK MI REKLA LEKARKA A HLAVNE KAM A JESTLI NEHROZI NEJAKE NEBEZPECI PORANENI NEJAKE TKANE OD TE HADICKY PROTOZE UZ BYLA POMERNE HLUBOKO DEKUJI

kaja - 19.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Vám se to může zdát daleko, ale kolegyně zřejmě přístro zavedla na malou chvilku do hrtanu, to je do dýchacích cešst Proto ten kašel, Toto se někdy stává každému endoskopistovi, i tomu nejlepšímu. Nehrozí vůbec nic, ani se to neuvádí jako komplikace. Buďte klidný... dr. Kolář

Dobrý den, koncem roku mě asi týden strašně bolel žaludek a ze dne na den jsem z ničeho nic nemohla polykat. Několik dní jsem téměř nic nemohla sníst , měla jsem pocit, že se udusím. Pila jsem pouze kefírová mléka apod. Po dalším týdnu už jsem se sice mohla najíst ale při průchodu jídla jícnem to bylo bolestivé. Někdy jsem měla pocit, že mi jídlo uvízlo v půli cesty. Toto sice ustoupilo, ale bolest na hrudníku mám pořád. Někdy mám pocit jako-by mi hořel celý hrudník až do krku a cítím to až na patro. Většinou bolest nastoupí kolem oběda a trvá až do doby, než jdu spát. Když to nebolí, jsem v pohodě plná energie, ale jak to začne, strašně rychle mě to vyřadí z provozu. Gastroskopie, CT hrudníku i vyšetření štítné žlázy byly v pořádku.Nechci se však ve třiceti letech smířit s tím, že budu fungovat tři hodiny denně. Poraďte mi prosím, jak mám dál postupovat.

Eva - 19.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Můžete mít spasmy jícnu, to jsou stahy, které vznikají z neznámých příčin. Jediná dagnostická metoda se jmenuje manometrie jícnu a dělají ji jen vybrané kliniky... dr. Kolář

Vážený pane doktore, v roce 2009 mi byl náhodně zjištěn zvýšený enzym GGT- 2,99. Při opakovaných kontrolách jeho hodnoty jsou ve zvýšených hodnotách 3- 4,5. Ostatní parametry- bilirubin, AST, ALT a ALP jsou opakovaně v normě. Před rokem jsem absolvoval sonografii jater s popisem- játra nezvětšená, přiměřené echogenity, žlučové cesty nerozšířené, žlučník hladkých stěn, bez konkrementu. Alkohol téměř nepiju, obézní nejsem, cholesterol 4,83, HDL a LDL cholesterol-v normě, TG 1,0. Urea, kreatinin a glykémie- v normě, CRP 0,1. Žloutenku jsem neprodělal, nikdy jsem neměl žádné klinické obtíže ,,se žlučníkem\". Užívám 2 roky Prestarium Neo 5 mg na hypertenzi a 1 rok Lanzul 30 mg 1x1 pro GE reflux. Chtěl bych se Vás zeptat touto cestou, jestli by bylo vhodné nějaké podrobnější vyšetření jater a žlučových cest- podrobnější laboratorní rozbor a CT nebo MRI vyšetření. Děkuji za Vaši odpověď. Ludvík.

Ludvík - 19.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Kdyby jste byl můj pacient, tak bych Vám vysvětlil, že zvýšené jedné hodnoty z jaterních testů, pokud nepijete a máte normální sonografii je zcela nepodstatné. Navíc je zvýšení velmi malé, u GMT zbystřím při hodnotě vyšší než 10. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore,jako spousta jiných Vám děkuji za Vaše rady pro nás vyděšené.Také k Vám mám jednu z dalších proseb ohledně gastroskopie.Lékařka, která gastroskopii provedla, předala zprávu a mám dojít k obvodní lékařce aby napsala léky, které budou vyhovovat,ale vubec nevím,co to pro mě znamená a co mě čeká.Gastro znovu opakovat za 2.měsíce.Zpráva: přístroj volně zaveden,hrdlo klidné,jícen s normálně širokým lumen,sliznice růžová,bez lézí,peristatika přítomna z-linie v 39cm,bez erozí,kardie ve 40cm netěsní,intermiterní prolaps,žaludek se volně rozvíjí,řasy autoplastické,jezírkopřítomno s čirou tekutinou,sliznice hladká růžová bez fokálních lezi v antru sliznice kropenatého vzhledu,četné eroze velikosti špendlíkové hlavičky,v retrovizipřim nález pylorus okrouhlý,volně prostupný pro přístroj,bez lézí,oblast bulbu a D2 s normální zachovalou architekturou.Biopsie:antrum,ureazový test-negat.Prosím o Váš nazor jaké bych měla brát léky,nebo jak to léčit a co to pro mě znamená?Mám jít na gyn.operaci s narkozou,bude mi tento nález dělat problém při narkoze.Mám velký strach.Děkuji velice za Vaši odpověď Jana

Jana - 15.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

I když nálezy nepřekládám, udělám ze výjimku / jde totiž o bezprecendní postup gastroenteroga. Lékař je povinen dle nálezu napst léky, apoň 1 bal. Nechápu také, proč má pacient jít zceka z

Dobrý den, Cca před 9 lety (dnes 23 let), jsem měla tak jednou za měsíc křeče provázené průjmy a zčervenáním obličeje. Průjmy a křeče mě přešly ale trápí mě časté pálení pleti a jakoby návaly horka (několikrát do měsíce, trvají spíše hodiny, většinou večer ráno je stav dobrý) Mohlo by se jednat o karcinoidový syndrom? Pokud ano, kde mě vyšetří? Děkuji za odpověď, Přeji hezký den Petra

Petra - 14.02.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Jak to líčíte, slutečně by mohlo jít o karcinoid. Jde o hodně vzácnou nemoc. Sám jsem nalezl karcinoid jen 1x.