Načítání

Poradna

Chci se zeptat

Dobrý den. Chci začít brát Shark Liver Oil 3x1 a chtěla bych se zeptat který IPP je k tomu nejlepší a v jaké dávce.Mám přeléčeného HP před rokem a chtěla bych si nasadit tadytu měsiční kůru.Téhdy jsem brala Helicid ale nedělal mi dobře.Pak Nolpazu 40,to bylo lepší.Ale jde mi o to jestli to není zbytečně hodně silné.Chtěla bych něco opravdu kvalitního. Děkuji moc za odpověď,vždy velice ochotně poradíte a toho si člověk v dnešní době moc váží.Přeji hezký den.

Vavříková Jana - 18.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

dával bych Lanzul / chemicky lanzoprazol/ v dávce 2x30mg po dobu užívání "žraloka". Pokud si objednáte Shark Liver Oil, mohu Vám poskytnout 10% slevu / je to ale potřeba uvést v objednávce / viz www.euresis.cz/shop./. dr. Kolář

dobry den uzivam dlouhodobe panteprazol 40 muj lekar mi asi pred rokem rekl ze tento lek se nesmi uzivat dele nez pet let na vasich strankach jsem se to docetl take nyni jsem byl u lekare na kontrole a zeptal jsem se ho nato protoze leky uzivam jiz tretim rokem a on mi rekl ze leky budeme muset vysadit a nasadit pri pristi kontrole jine kdyz jsem mu rekl ze je jeste neuzivam pet let tak mi rekl ze uz to pry neplati ze uz to pry skratili a ani mi nerekl jake leky me misto tech inhibitoru nasadi protoze bez nich mam okamzite paleni zahy mohl bi ste mi prosim poradit jak to stim dlouhodobym uzivani je a jake leky se uzivaji po preruseni inhibitoru dekuji

VLASTA - 17.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Léčí Vás kolega a pokud se rozhodl vyměnit léky již po třech letech, asi k tomu má důvod, každý člověk je jiný, někdy je to nutné dříve. dr. Kolář

dobry den lecim se z refluxem uzivam omeprazol jiz rok jsem pomerne bez obtizi kontrolni gastro v poradku jen netestnost kardie ctel jsem se zeptat nekdy po jidle za malou chvili mam pocit hladu jako bych vubec nic nesnedl muze se i takto treba projevovat reflux a jeste jsem se chtel zeptat jaky je rozdil mezi leky inhybitory je treba nejaky ktery se vam v lecbe osvedcil nejvice nebo je to u kazdeho pacienta jine muj otec uzival amaneru o te jsem se docetl ze je to novejsi a kvalitni lek moc dekuji nashledanou

lada - 17.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ne, takto se reflux neprojevuje, jezte často v malých dávkách, obtíže pak mít nebudete. Když byste měl drobné refluxní obtíže, vezměte si občas Emaneru jednorázově, je to opravdu moderní a kvalitní lék. dr. Kolář

DOBRY DEN CHTEL JSEM SE PORADIT OHLEDNE UZIVANI LANZULU UZIVAM HO JIZ PATYM ROKEM Z VASICH ODPOVEDI JSEM SE DOCETL ZE TYTO LEKY SE MOHOU UZIVAT NEJDELE PET LET JEDINE KDYZ SE TREBA DVAKRAT V TYDNU VYNECHAJI TAK SE MOHOU UZIVAT DELE NYNI JIZ MESIC JSEM TO VYSKOUSEL LEK NEUZIVAT V PONDELI A V PATEK TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JAK DLOUHO MOHU TYTO LEKY TIMTO ZPUSOBEM UZIVAT JESTLI UZ NEHROZI NEJAKE NEBEZPECI PRI DLOUHEM UZIVANI TIMTO ZPUSOBEM DEKUJI

kaja - 17.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Takto lze užívat trvale, jde o to, aby se alespoň trošku tvořila HCl v žaludku. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore.Včera jsem byl na kolonoskopii kvůli tomu že jsem měl poslední dobou často krev na toaletním papíře.To vyšetření trvalo pouhých sedum minut a nic neobjevilo ani příčinu problému .Zajímalo by mne zda je toto dost dlouhá doba k tomu aby proběhlo vyšetření kvalitně? Děkuji za odpověd s pozdravem Josef

josef - 13.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Ano je, někdy dělám koloskopii jen 5 minut. Pokud má pacient rovné střevo, jde to rychle, díváme se se setrou na střevou cestou dovnitř i ven. Takže odpověď zní. Nezáleží ana délce vyšetření , ale na zkušenosti vyšetřujícího: jako v jiných oborechm kdo něco dělá dlou, ovládá to lépe. dr. Kolář

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jaky je rozdil mezi lekem Omeprazol galmed 20 mg a Omeprazol Teva 20 mg. Mam pocit, ze galmed mi zabira lip, jestli to neni hloupost. A pak jsem se jeste chtela zeptat zda existuje i Omeprazol galmed 10 mg. Dekuji moc za vasi odpoved.

Petra - 13.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

jde o stejnou chemickou látku od firem , které neznám a jejich omeprazoly nepíšu. Takže více bohužel.. dr. Kolář

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď z minulého týdne (přeléčený HP a těhotenství).Vysadila jsem přesně před týdnem omeprazo 40mg...a asi po třech dnech přišlo velké zklamání v podobě pálení žáhy.Už jsem z toho trošku na nervy.Co se týče gastroskopie před měsícem,nález od jícnu až po duodenum byl normální,může to být pouze přechodná reakce na vysazení těchto léků po 2 měsících? A ještě, pane doktore...na první gastroskopii v listopadu byla uvedena inkompetence kardie a nyní před měsícem byla kardie kompetentní. To samé pracoviště, pokaždé jiný lékař...oba dva ale kapacity.Nevím,zda mohu psát název,jednalo se o špičkové pracoviště hepatogastroentrologie v Praze-Krči.Je to vůbec možné?Předem děkuji,krásný den.Lenka

Lenka - 13.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

O špičkovosti tohoto pracoviště , promiňte, ale pochybuji. Pokud jednou je svěrač nefunkční a podruhé funkční, je asi někde chba, kde udělalu soudruzi v Česku , resp. Krči cybu? Jestli Vás pálí žáhá, spíše ten svěrač nedovírá, protože kdyby dovíral, tak by tam ta kyselina nemohla. Podívejte, rozsekneme to jedině tak, že Vám udělám tu gastroskopii osobně. A slibuji, že když se pod nález podepíšu, že to bude dobře. dr. Kolář P.S. Krčí znám, bakterie , která byla svého času na endoskiopii mi zabyla papouška Amazoňana...

Dobrý den, pane doktore chtěl jsem vám poděkovat za váš vzácný čas a cenné rady, které zde dáváte a čehož si moc vážím. Před časem jste mi radil na mé problémy s cukáním, škubáním v břiše. Mydocalm to vyřešil, děkuji moc, ale představte si, vím že to nempatří do vaší rubriky či oboru, ale musím vám to napsat. Všechno to škubání mám ted v hlavě. Jednou to slyším v levém uchu, potom v pravém, pak uprostřed hlavy. Je to hlavně nejsilnější když si lehnu, takové dunění, jako když pustíte pračku. Pravidelné pusování, hlubokého tonu. Na ORL řekli že mám vše v naprostém pořádku, nasadili Betaserc a Cavinton, ale spíš je to horší. Břicho OK za což děkuji, ale nyní to mám jakoby \"přestěhované\" v hlavě. Achjo, jsem případ, že? Neporadil byste mi co s tím? Možná je to od krční páteře, která mě zlobí, jsem objednán ale až na 16.4. na rehabilitace, ale do té doby se z toho hučení a dunění v hlavě zblázním. Prosím, neporadil byste mi? RTG krční páteře s výsledkem dobrým a že mám napřímenou lordosu, toť vše. Děkuji a přeji příjemný den. Martin F.

MartinF - 13.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Děkuji za chválu, v době, kdy každý na druhého hned nadává, to těší jeětě víc. Já osobně si myslím, že půjde o neurologický problém, takže určitě podrobné a kvalitní neurologické vyšetření, a pak můžete mít nedostatek hořčíku nebo vápníku v krvi... Takže i podrobné interní vyšetření. Je nutné ale najít lékaře, který se nad tím opravdu zamyslí. dr. Kolář.... A díky

dobry den uz asi 4 mesiace ma trapy riedcia kasovita stolica s hlienom.nemam absolutne ziadne bolesti brucha ani nicoho.prevazne je stolica tahava a kasovita s kopu hlienu ale stava sa mi sem tam ze je aj velmi bobkovita a niekedy hlavne rano idem na wc s pocitom ze mi treba na toaletu ale vytlacim len ten hlien je ho naozaj dost.doktorka mi dala 3 antibiotika na crevnu infekciu ktoru nevedela specifikovat.zimem v UK doktori su tu hrozni. beriem probiotika uz asi mesiac ziadna zmena prosim pomozte moze to byt vazne?

Monika - 12.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

doporučuji koloskopii. Že jsou lékaři v Británii hrozní. To já vím, a nejen tam. Třeba si budou lidé v ČR více vážit lékařů u nás. I když, čtu-li opakované útky pana Opletala z Radotína na mou osobu, silně pocybuji. Jen mu přeji právě ty lékaře v Británii, nebo možná na Maltě, tam se čeká na koloskopii pane inženýre 3 roky. Co třeba tam a ne do Motola. Také si některých kolegů v Motole velmi vážím, hlavně těch, kteří jednoho pacienta, který měl nádor, odpoperovali za 3 mě+síce. Super. dr. Kolář

Dobrý den, prosím o radu, poslední měsíc mám problém že stále říhám a občas \"pálí žáha\" a bolí v oblasti pravého podžebří a uprostřed břicha.Mám se objednat hned na kontrolní gastroskopii nebo čekat do dubna,na kdy jsme dohodnuti. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Mach Vladimír

mach vladimír - 11.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Raději to gastroskopii dříve, než se případný zánět rozšíří. dr. Kolář

Dobrý den pane doktore, pokusím se Vám popsat co mě trápí. Je mi 29 let a už několik měsíců pociťuji běheme dne v oblasti žaludku jakoby pohyb nebo tlak, pohmatem někdy nahmatám zatvrdlinku, která když, na ni zatlačím zmizí..nedá se říct, kdy se to přesně děje, v noci tedy asi ne, nevím o ničem. Jiné problémy nemám, chuť k jídlu je, ani mi není nijak špatně. Myslíte si, že je možné cítít peristaltiku žaludku nebo posouvání třeba potravy, nebo se jedná o vzduch nebo se jedná o něco hodně vážného ? Děkuji Vám

Zuzana - 10.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Já neví, pokud Vás nševyšetřím, Jestli jste v Praze, přijďte ke konzultaci do pražské ordinace/ viz www.euresis.cz/, jestli na Slovensku, najděte si nějakého gastroenterologa. dr. Kolář

Dobrý deń. Potrebujem poradiť. Pravidelne mam prblem so škvrkanim v bruchu,nezáleží či som hladná alebo nie. Avšak tento týžden sa potrebujem tohoto problemu zbaviť kedže ma čaka skúškove obdobie , a tato vec by mi to vedela riadne zneprijemniť. Začinam rano o desiatej, co mi odporučate dať si na raňajky aby to nevyprovokovalo črevá ? Sú vhodne ovsené vločky ? Ďakujem za odpoveď

Lenka - 10.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Pokud máte jen škroukání, o nic nejde, je to příznak trávení, a nejsou -li jiné příznaky choroby, jen tímto se nikdo nezabývá, není to příznak nemoci. dr. Kolář

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, minulý rok v létě mi byl diagnostikován reflux a zánět jícnu (helicob. negat.) po gastroskopii, dostala jsem Esomeprazol ráno, nyní pro zhuršující se potíže(hlavně večer a v noci) mi byl přidán Itoprid ráno a večer a Famosan večer, na kontrolní gastroskopii jdu až v květnu, dříve není místo. Jelikož také trpím na jakésy svíravé záškuby za hrudní kostí vystřelující z oblasti žaludku směrem na horu, dr. si myslí, že mohu mít brániční kýlu (vyš. kardiologie prokázalo jen mírnou nedymykavost chlopně), mohou ty záškuby být opravdu od kýly a není nějak výrazně nebezpečná? dále bych se chtěla zeptat zda k těm lékům mohu užívat probiotika, hořčík a přípravek relaxstar, jelikož v letáku je uvedeno, že itoprid ovlivńuje přípravky rozpouštějící se ve střevech. velmi děkuji za opověď Iveta 33let

Iveta - 10.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Nechcete, abych Vám udělal kontrolní gastroskopii dříve, viděl bych stav po docela dobře vedené léčbě, viděl bych proč Vám není dobře, odebral bych vzorky z jícnu... Případné objednání do Dobřichovic, kde endoskopie provádím je na 725 753 599. Podorbně viz www.euresis.cz. dr. Kolář

Dobrý den, prosím o sdělení, zda dlouhodobé ( již několika měsíční) používání minerální vody Zaječická kyselka nevyvolává závislost vyprazdňování na ní. Začal jsem ji jako prostředek používat denně po večeři po operaci očí, doprovázené depresivními problémy a zástavou stolice. Můj věk je 88 let, před operací jsem žádné problémy se stolicí netrpěl. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Lubomír Dobrý - 09.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Přírodní minerální vody nejsou nikdy návykové. dr. Kolář

Dobrý den, jsem cca 2 měsíce po operaci žlučníku, a od té doby trpím přes vzornou dietu denně průjmy. Kromě kamenů mi ještě byla před 8 lety diagnostikována Crohnova choroba, ta byla ovšem již asi 7 let v remisi. Loňského roku jsem prodělal kvůli náhlému krvácení z horní části tenkého střeva resekci cca 30 cm, ale i zde se vrátil stav brzo k normálu a byl jsem víceméně bez problémů. Bohužel jsem tímto uvěřil, že není chirurgů třeba se bát, a nechal jsem si po letech odstranit žlučník s kameny (za posledních 5 let 7 kolik, do té doby bez problémů...), a teď se bojím jet na služební cestu, jít mezi lidi, hubnu, zhoršily se hemeroidy... Doktoři bohužel krčí rameny, že se to stává, že to časem odezní samo (ale na internetu čtu příspěvky lidí, co mají problémy léta), tvrdí, že je to z psychiky (ale za 7 let s Crohnem jsem přes různé zážitky nikdy problémy neměl, tak že tak najednou po operaci). Našel jsem informace o existenci léku Vasosan P, mohl by pomoci? Jaký je váš názor na vyzkoušení východní medicíny? Nebo máte nějaký jiný postup, který lidem s těmito problémy pomohl (protože mi při hledání informací připadá, že mám prostě smůlu, a připadá mi to dost nefér, když jsem šel vlastně dobrovolně na preventivní operaci...) Děkuji, a omlouvám se, jestli panikařím moc brzo po operaci.

Martin - 09.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Když doktoři krčí rameny, já to v této poradně nevyřeším. Máte-li zájem, přijeďte prosím do pražské ambulance / pro dotazy jsou nově rezervovány hodiny v Praze/, rezervujte si jednu hodinu / nejde o jednoduchou věc, kdyby šlo, doktoři by , nekrčili by rameny.../ Cena za konzultaci je 1000 Kč. Vše podrobně viz www.euresis.cz. dr. Kolář

Dobrý večer pane doktore,ráda bych znala Váš názor. V roce 2011 byla na fundoplikaci jícnu na pracovišti Palas Athéna.Zmizely problémy s pálením žáhy, ale trpím každodenním nadýmáním. Každé odpoledne/navečer trpím plynatostí po čemkoli, co sním...Podotýkám, že nejím typicky nadýmavé potraviny jako čerstvé pečivo, sladké....Před operací jsem takové obtáže neměla.A druhá otázka : mám stále nález Barrettova jícnu. Sice prý malý, ale je tam..Je šance, že někdy vymizí?Nebo je rakovina velmi pravděpodobná?Děkuji předem za Vaši odpověď.NIKOL

Nikol - 08.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Barrett vymizí, je potřeba ale ještě brát léky, je to jen otázka času. Rakovina je naprosto vyloučena. Nadýmání může mít úplně jinou příčinu a vůbec nemusí souviset s refluxem nebo fundoplikací, Nejčastěji jde o deficit trávicího enzymu laktáza. Máte-li zájem, odebírám při gastroskopii vzorky z tenkého střeva a nechávám je poslat do specializované laboratoře do plzně, pak nám řeknou, jetli moje domněnka je pravdivá. Je to totiž nejčastější příčina nadýmání. Máte-li zájem, objednejte se prosím do Dobřichovic na gastroskopii, zároveň Vám řeknu, jak vypadá svěrač po fundoplikaci na najelepším pracovišti v ČR. Primář Drahoňovský to umí nejlépe a sám tam pacienty posílám. dr. Kolář

Dobry den pan doktor. Pisem za svoju 18 rocnu dceru, ktora minuleho roku v auguste zacala krvacat z konecnika. Krvacala po stolici dost silne asi 2-3 dni za sebou a po mesaiaci sa jej to opakuje stale. Boli sme na kolonoskopii ale vsetky vysledky ma negativne. Nepotvrdili sa ani hemoroidy.Teraz mala asi tri mesiace pokoj a znova zacala krvacat. Od narodenia sa lieci na psoriazu, moze psoriaza napadnut aj creva?...lekar nam povedal, ze asi sa jej olupuje psoriaza z criev a to jej krvaca. Uziva lieky neotigason a od jula ju chcu dat na biologicku liecbu. Dakujem Maria

Mária Paločková - 07.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Psoriasa je příčinou, určitě, je nutná rektální hygiena, po stolici moc neutírat, ale oplachovat vlažnou vodou a poté promazávat mastí: např. měsíšková indulona, nebo jen mastný tyl, pak to přijde. O biologické léčbě musí rozhodnout specialista na psoriasu. dr. Kolář

Dobrý den přeji pane doktore.Nyní se na vás obracím s dotazem jelikož mám za to že jste ve svém oboru opravdu profesionál.Proto se vás chci dotázat na přípravu ke kolonoskopickému vyšetření.Návody na internetu k přípravě velice různí.Dne 12.3.2013 mám na 12h v poledne podstoupit kolonoskopii.Mohl by jste mi sdělit kdy bych měl přesně začít pít přípravek fortransa jak se stravovat?nerad bych toto vyšetření absolvoval znovu kvůli špatné přípravě.Mnoho díku za vaší pro mě důležitou odpověd.S pozdravem roman dohnalík znojmo.

roman - 06.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

rozklikněte si www.euresis.cz... služby... koloskopie.. a tam je informovaný souhlas, poučení, je tam napsaný přesný popis přípravy, jak připravuji své pacienty. Hezký den. dr. Kolář

Dobrý den, vzhledem diagnostikované celiakii u mé babičky jsem byla nucena podstoupit krevní vyšetření, jehož výsledkem byla pozitivní reakce AGA. Absolvovala jsem biopsii, načež histologické vyšetření a serologie diagnosu celiakie nepotvrdila. Tudíž celikaií netrpím. Jelikož jsem však před tímto vyšetřením byla nervově na dně (šílený strach z vyšetřetní, zkouškové období, probdělé noci), svíral se mi žaludek a celkově mi bylo (pochopitelně) na nic. Lékař, provádějící biopisi, mi vzhledem k babiččině diagnoze a mým pocitovým vypětím naordinoval bezlepkovou dietu. Nikdy v životě mi lepek nezpůsoboval (a nezpůsobuje!) žádné problémy. Takže již 4 měsíce držím poctivě dietu, nicméně mě to pochopitelně omezuje. Chtěla bych vědět Váš názor, zda je vůbec nutné tuto dietu držet a jestli s nějakou dietou musím vůbec žít. Nervové vypětí pochopitelně zmizelo, vše je jako dřív, ani náznak jakýchkoliv střevních nebo podobných problémů. Než budu konktaktovat lékaře, (jestli není dieta zbytečná) který mi tuto dietu naordinoval, chtěla bych znát názor lékaře jiného. Děkuji za odpověď

Lucie - 06.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Máte negativní laboratoř / posit AGA není signifikantní, musela byste mít posit. anti TGM/, dále ve vyšetření z tenkého střeva, což je nejpodstatnější vyšetření, je negativní nález, celiakii opravdu nemáte. Nechápu doporučení bezlepkové diety. Proč? Fakt nevím. Osobně Vám doporučuji stravovat se zcela normálně. dr. Kolář

Dobrý den, jsem studentem Vysoké školy chemicko-technologické. Mám dotaz ohledně překyselení organismu. Co by se stalo, kdybych dlouhodobě pil vodu s pH 9 s nízkou koncentrací vápníku a hořčíku? Mělo by to nějaký účinek? Zlepšilo by se mi zdraví, jak někteří sdělují na internetu? Mohl bych takto ohrozit své zdraví? Mohl bych si takto způsobit přealkalizování organismu? Děkuji vám mnohokrát. S přáním pěkného dne, Vojtěch Pospíšil

Vojtěch Pospíšil - 05.03.2013

MUDr. Michal Kolář odpovídá

Vážně byste ohrozil své zdraví a pokud byste tak postupoval dlouhodobě, jistě byste skončil na metabolické jednotce. Proč myslíte, že máte překyselený organismus?? Je to z nějakého " odborného" článku na internetu? dr. Kolář